Etusivu Hevoset Kasvatus Vieraskirja

Hiprakan Wäenö

Virallinen nimi: Hiprakan Wäenö
Rotu ja sukupuoli: suomenhevonen, ori
Syntymäaika: 06.03.2019
Säkäkorkeus: 156 cm
Väritys: rautias
Koulutustaso: Helppo A
Painotus: kouluratsastus
Rekisterinumero: VH19-018-0540
Kasvattaja: VRL-02377, Hiprakka
Omistaja: VRL-02377, Hiprakka


3-vuotias 06.04.2019, 8-vuotias 06.09.2019 // Kuvien © Cherie (CC BY-NC 2.0) // virtuaalihevonen

Luonnekuvaus

Wäenö on vähän semmoinen hömelön puoleinen oripoika, jonka kanssa ei taatusti tule tylsiä hetkiä, Se on perusluonteeltaan hyvin varmajalkainen, luotettava ja etenkin vakaa, mutta toisaalta myös kovin utelias. Uteliaisuutensa vuoksi se onkin tunkemassa turpaansa aina jokaiseen mahdolliseen koloon ja kasaan, mihin vain mahdollista. Yleensä tämä on harmitonta, mutta kokemuksesta voimme sanoa, että maa-ampiaispesä ei ole ehkä paras paikka nuhnutella, puhista ja tuhista. Tämän kokemuksen myötä meille myös selvisi, että Wäenö on hieman allerginen ampiaisten pistoille ja nykyään kesäaikaan mukana kulkeekin suhteellisen välittömässä läheisyydessä mukana kortisonitabletit ja vakituisen eläinlääkärimme puhelinnumero, jotta akuutissa tilanteessa saadaan apu pian paikalle. On myös todella huvittavan näköistä, kun suhteellisen rotevassa kunnossa oleva ori alkaa hätyyttämään muurahaisia naamaltaan pois lepuutettuaan eka turpaansa pitkän tovin muurahaispesässä...

Wäenö on reipas työmyyrä, joka osaa halutessaan vaikka ja mitä. Se suorittaa kouluratoja vaivattomannäköisesti ja hyppää alle metrin esteratojakin sutjakasti ja varmasti. Maastossakin ori askeltaa tasaisen varmasti ja tarvittaessa johdattaa eksyneen ratsukon takaisin tallille vaikka kilometrien päästä. Wäenö on myös oiva valinta maastovaelluksille, se nimittäin jaksaa patikoida hankalassakin maastossa ja vetää huoletta letkaa perässään etsien hevosille hyvät paikat edetä.

Kouluradoilla Wäenön kanssa on oikein mukavaa työskennellä, sillä orilta löytyy halua onnistua ja ennen kaikkea se on ällistyttävän yhteistyökykyinen. Se ei kaikista selässään olijoista aina niin välitä, mutta koittaa parhaansa. Se ei ole kertaakaan ketään alas heittänyt enkä jaksa uskoa, että koskaan heittäisikään. Ori on hyvin anteeksi antavainen ratsastajan virheliikkeille, mutta toisaalta ei kyllä itsekään isompiin suorituksiin lähde, mikäli ei ratsastajaltaan saa asianmuikaista tukea.

Kuten aivan kaikilla, niin myös Wäenöllä on niitä päiviä, kun ei ollenkaan tekisi mieli poistua karsinan lämmöstä ja rauhasta ahertamaan minnekään, ei edes tarhaan. Pienen maanittelun avulla uteliaan orin kuitenkin saa suosiolla ulos karsinastaan ja alun kahnauksen jälkeen se sitten onkin jo korvat hörössä touhuamassa milloin mitäkin.

Wäenö on perso tammoille, mutta myös todella perso kaikenlaisille herkuille. Jos sen pitäisi valita näiden välillä, niin valitettavasti tähän mennessä namipussi on voittanut. Namipussi on voittanut mielekkyydellään muutamaan otteeseen myös vapauden kutsun, kun joku tämän tarhakavereista on jostain kumman syystä rymistänyt aidoista läpi. Orilta löytyy nöyryyttä vaikka muille jakaa. Ja luottoa.

Ori on aivan mahtava persoona, se ei turhia jaksa stressailla uusissakaan tilanteissa, vaikka arvostaakin tietyllä tapaa tuttu ja turvallista. Se osaa heittäytyä virran mukana meneväksi tarvittaessa ja muunmuassa kisamatkat kauemmaksikin on kivuttomia tämän kanssa. Lastauksen aikana ori harvemmin toheloi mitään, mutta mikäli trailerissa odottaa valmiiksi levoton kaveri, niin silloin tämä saattaa vähän steppailla. Kuitenkin traileriin asetuttuaan se on oivaa matkaseuraa jännittäjälle, sillä se saa jotenkin kummasti omalla tyyneydellään pahemmankin stressipesäkkeen rauhoittumaan ja luottamaan siihen, että asiat hoituu parhain päin.

© Cherie (CC BY-NC 2.0)

Jalostusinfo

Wäenö on käytettävissä vapaasti jalostukseen. Varsinaista astutusta ei tarvitse etukäteen kysyä, riittää, että saan mailitse varsan sivut, jotta voin sen lisätä sivuillekin. Mikäli kuitenkin haluat kysyä jotain, niin aina saa nakata sähköpostia tai kysäistä vieraskirjassamme.

Ei vielä jälkeläisiä.

Sukutiedot

i. Waldemar
sh, 160 cm, trt
SLA-I
ii. Woima
sh, trt, 156 cm, evm
iii. Willi
sh, prn, 158 cm, evm
iie. Typykkä
sh, vprt, 158 cm, evm
ie. Sadetar
sh, prt, 162 cm, evm
iei. Ahde-Poika
sh, rn, 154 cm, evm
iee. Hurmatar
sh, trt, 155 cm, evm
e. Sateelta Suojaan
sh, 156 cm, trt
SLA-II
ei. Pessimistinen
sh, 159 cm, rtkm, evm
eii. Pettynyt Pessimisti
sh, 155 cm, rt, evm
eie. Kurinalainen
sh, 160 cm, rnkm, evm
ee. Parempaan Päin
sh, 155 cm, mkm, evm
eei. Liitelijä
sh, 157 cm, rtkm, evm
eee. Milana
sh, 154 cm, m, evm
iii i. Wikuri, evm
iii ii. Wenkuri, evm
iii ie. Kaijakan Liplatus, evm
iii e. Lilli, evm
iii ei. Kalman Kalpea, evm
iii ee. Lilleroinen, evm

iie i. Pokuri, evm
iie ii. Pitkuri, evm
iie ie. Inkkuri, evm
iie e. Tyllerö, evm
iie ei. Solvauksen Kosto, evm
iie ee. Leidi Laik, evm
iei i. Ahtio, evm
iei ii. Ahtomies, evm
iei ie. Kimaran Läheisyys, evm
iei e. Elli, evm
iei ei. Kohokohdan Merkki, evm
iei ee. Ellipsi, evm

iee i. Humustaja, evm
iee ii. Hummeli, evm
iee ie. Enteiden Toteuttaja, evm
iee e. Unelma, evm
iee ei. Emeriittus II, evm
iee ee. Haave-Aatos, evm
eii i. Petturius AV, evm
eii ii. Petrus, evm
eii ie. Kulmakon Mahla, evm
eii e. Sannan Kookos, evm
eii ei. Suolapähkinä HR, evm
eii ee. Jokelaisen Sannukka, evm

eie i. Suopean Synti, evm
eie ii. Piru Kätilöksi, evm
eie ie. Hymyn Suopeus, evm
eie e. Karppilan Moona, evm
eie ei. Kirjekyyhkyn Toivo, evm
eie ee. Moona-Liisa, evm
eei i. Lennokas-Lari, evm
eei ii. Lennokas-Lauri, evm
eei ie. Sulomaan Kaejja, evm
eei e. Jamssaaja, evm
eei ei. Jamssi, evm
eei ee. Kesäillan Valssaaja, evm

eee i. Kosanderi, evm
eee ii. Kaljanderi, evm
eee ie. Kohtalon Alibi, evm
eee e. Mallaksen Neitoperho, evm
eee ei. Vesivehmaan Mallas, evm
eee ee. Nokkosperho, evm

i. Waldemar

ii. Woima on keskikokoinen oripoika. Vaikka ikää on jo lähens 20 vuotta, taitaa se edelleen luulla olevansa kakara. Se ei ole pahansuopa, se vain kyseenalaistaa lähes jokaisen ihmisen tekemän päätöksen ennen kuin hyväksyy sen. Sukunsa puolesta tästä olisi voitu leipoa menevä kouluratsu, mutta luonteensa vuoksi se on jäänyt kilparadoilta sivuun ja viettänyt yksityisomistuksessa mukavaa ja suhteellisen leppoisaa elämää. Waldemar on orin ainoa jälkeläinen ja alkunsa sai orin karkaamisesta.

ie. Sadetar on pienen paikkakunnan kasvatti ja sen menestystä onkin paikallisissa medioissa seurattu silmä kovana. Jokainen paikkakunnalla tietää kyseisen tamman. Eikä suotta, lukuisista koulukisoista se on nappaissut voitot ja parhaillaan se on kilpaillut vaativa A -luokassa omistajansa kanssa. Luonteeltaan tamma on oikein lempeä. Sadettarella on kuusi jälkeläistä, joista viisi ensimmäistä on tarkkaan suunniteltuja ja tämä viimeisin on sitten täysin vahinko. Naapurin ori oli päässyt pakosalle ja oli kerennyt tekemään tehtävänsä tamman laiduntaessa ennen kuin kukaan oli tajunnutkaan. Abortointi ei kuitenkaan käynyt omistajalla mielessä, sillä karannut orikin oli hyvästä suvusta. Orin omistaja ei ollut niinkään innokas varsahommiin, mutta Sadettaren omistaja piti pintansa ja lupasi itse huolehtia kaikesta.

e. Sateelta Suojaan

ei. Pessimistinen oli luonteeltaan pääosin rauhallinen ja leppoisa otus, mutta osasi kyllä laittaa hanttiin ratsun ominaisuudessa, mikäli ratsastaja ei tasan tarkkaan tiennyt, mitä halusi orin tekevän tai muutoin osoitti selässä epävarmuutta. Oikean ratsastajan kanssa sen taidot kuitenkin riittivät hienosti vaativa b -luokkaan saakka ja se onkin kahminut suuret kasat pokaaleja ja ruusukkeita niistä luokista. Esteilläkin orin kanssa on startattu muutamia kertoja, mutta eipä siitä sille sen kummempaa uraa kehkeytynyt. Kantakirjasta ori löytyi toiselta palkinnolta ja jälkeläisluokkakin on hienoa A:ta. Nimi ei ollut orin kohdalla enne, se oli kaikkea muuta kuin pessimistinen!

ee. Parempaan Päin on mustankimo pikkuneiti. Tai, eipä se oikeasti ole edes pieni, keskikokoinenhan se on fyysisesti, mutta käyttäytyy enmmän ponimaisesti kuin suomenhevoselle tyypillisesti. Tästä huolimatta tamma on taitava kouluratsu ja kilpaillut menestyksellisesti helppo A - vaativa B -tasoilla. Hieman nuorempana sen kanssa on kierretty myös pienissä (max. 90cm) esteluokissa vaihtelevasti menestyen. Pirre asuu edelleen eräällä ratsastuskoululla yksityisenä hevosena, se ei tosin enää kilpaile, mutta tunneilla se käy satunnaisesti. Tamma on kantakirjattu toiselle palkinnolle ja jälkeläisiä sillä on kaksi kappaletta, yksi ori ja yksi tamma.

Kilpailukalenteri

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset