Etusivu Hevoset Kasvatus Vieraskirja

Hiprakan Pirukulta

Virallinen nimi: Hiprakan Pirukulta
Rotu ja sukupuoli: suomenhevonen, ori
Syntymäaika: 11.02.2019
Säkäkorkeus: 157 cm
Väritys: punarautias
Koulutustaso: Helppo A
Painotus: kouluratsastus
Rekisterinumero: VH19-018-0339
Kasvattaja: VRL-02377, Hiprakka
Omistaja: VRL-02377, Hiprakka


3-vuotias 11.03.2019, 8-vuotias 11.08.2019 // Kuvien © AK // virtuaalihevonen

Luonnekuvaus

Aurinkoisena talviaamuna karsinaan tupsahti komean siro ori-varsa. Auringon noustessa yritti myös pieni nousta seisomaan ensimmäistä kertaa haparoiden. Ensimmäiset yritykset eivät oikein onnistuneet, mutta sitkeällä yrittämisellä seistiin huterin jaloin ja alettiin hamuamaan ensimmäisiä maitoja emänsä nisistä.
Ensimmäiset päivät ori sai viettää aivan kokonaan sisätiloissa, sillä pakkasherra puski parastaan ja mittari painui parhaillaan reiluun 30 pakkasasteeseen. Neljäntenä päivänä miniherra pääsi hetkeksi ulos emänsä kanssa, kun lämpötilat romahtivat lähemmäs nollaa. Pieni oripoika kummasteli kaikkea kirkkautta, raitista ilmaa, lunta ja tuulessa hieman liikkuvia pusikoiden oksia ihmeissään, mutta rohkeana. Muutamaan otteeseen kirmattiin hangessa emän mahan alle turvaan, mutta seuraavassa hetkessä oltiinkin jo toisella puolen tarhaa. Aavistuksen liian suuri loimikin meinasi tämän päältä valua pois, mutta korjauksilla se saatiin kestämään menossa mukana.
Varsasta alkaen Pirukulta on ollut seurallinen ja kohtalaisen rohkea kaveri. Se tutkii kaikkea reippaasti eikä varsinaisesti ole pelännyt mitään, vaikkakin muun muassa meidän kirkkaan oranssi talikko on jostain syystä hieman jännittävä ja sitä pitää kurkkia emän takaa piilosta.

Pirukulta on mukavaa seuraa oikeastaan missä vain. Sen kanssa on rentoa touhuilla niin arjen hoitoja, mutta myös harvinaisemmat aktiviteetit luonnistuvat. Ori on kaikessa mukana aina täysillä ja hyvin harvoin kummastelee omistajansa päähänpistoja, vaikka kyseessä olisi sitten extempore-naamiaiset ja orin päälle heitettäisi asuksi kahiseva ja likainen pressu.

Harjauksen aikana ori koittaa usein helliä hoitajaansa halailemalla ja tuuppimalla päällänsä. Siinä voi hoitajan homma hieman hidastua, kun tarvii vähän väliä rapsuttaa huomionkipeää oripoikaa, jotta saa seuraavan minuutin suunnilleen rauhassa harjata kylkeä. Ori on tästä syystä myös varsin kova pyörimään ja kiinni ollessaankin se koittaa pyöriä ja hyöriä. Jos se ei onnistu, alkaa se sitten juttelemaan muille hevosille tai muuten vain mölyämään. Kavioiden kanssa saa olla tarkkana, sillä ori on todella herkkä kiskaisemaan jalkansa pois hoitajan käsistä, mikäli säteeseen osuu juuri lainkaan. Toisina päivinä se antaa hieman armoa, mutta yleensä ei. Kun ori on pari mahdollisuutta hoitajalleen antanut, ei kolmatta tule, vaan se liimaantuu vanakasti lattiaan.

Kentällä työskennellessä Pirukulta on oikea helmi. Se antaa aloittelijoidenkin kavuta selkäänsä ja askeltaa tasaisen varmasti, mutta sitten kokeneemmalla siinä on kuitenkin haastetta, jottei tunnu siltä, että on automaattihevosen selässä. Orilla on lennokkaat liikkeet, toisinaan hieman liikaa vauhtia, mutta malttaa yleensä hienosti rauhoittua vaativampiinkin treeneihin. Kapasiteettia Pirukullalla on vaativiinkin luokkiin, mutta juurikin tietty vauhdikkuus verottaa ja pääsääntöisesti orilla ollaankin kilpailtu vain helpossa luokissa. Kun ratsastaja osaa pyytää tarpeeksi jämäkästi ja selkeästi asioita, kuoriutuu vauhtia rakastavasta hurjapäästä oikein sympaattinen kouluratsu, joka reagoi pienimpiinkin apuihin ja pistää kaikkensa peliin.

Esteradat ovat orin mielestä oikein vallattomia. Oli esteellä korkeutta sitten lähemmäs metri tai oli se matalaakin matalampi ristikkoeste, niin yli mennään harja hulmuten ja jalkoja dramaattisesti nostellen, jottei kaviot varmastikaan kolahda puomiin. Ori innostuu todella herkästi ja ratsastajan tuleekin olla tarkkana radan ja pidätteiden kanssa, jotta homma ei menisi aivan kaahaamiseksi.

Maastossa Pirukulta on rento. Se on pienestä pitäen tottunut pellolla krötteleviin traktoreihin eikä edes maantiellä ajava täysperävaunullinen rekka saa sen pasmoja sekaisin. Paras tapa viettää kuumaa kesäpäivää Pirukullan kanssa on uimassa käyminen sekä maastoilu metsän varjoissa ilman satulaa. Ori askeltaa varmasti maastossa kuin maastossa, yksin tai joukossa.

Jalostusinfo

Pirukulta on käytettävissä vapaasti jalostukseen. Varsinaista astutusta ei tarvitse etukäteen kysyä, riittää, että saan mailitse varsan sivut, jotta voin sen lisätä sivuillekin. Mikäli kuitenkin haluat kysyä jotain, niin aina saa nakata sähköpostia tai kysäistä vieraskirjassamme.

Ei vielä jälkeläisiä.

Sukutiedot

i. Hiprakan Tinapiru
sh, 158 cm, m
ii. Nieton Pirttipiru
iii. Paholaisen Oppipoika
sh, 155 cm, rn, evm
iie. Nieton Hallamarja
sh, 158 cm, tprt, evm
ie. Tinakenkätyttö
sh, 157 cm, vprt
SLA-I, KRJ-I
iei. Magneettimies
sh, 157 cm, trt, evm
iee. Tanssii Itsensä Kanssa
sh, 152 cm, rn, evm
e. Arvolaakson Veela
sh, 156 cm, rt
ei. Tupovaaran Komistus
sh, 155 cm, trt
eii. Tupovaaran Kingi
sh, 158 cm, trt, evm
eie. Tupovaaran Milla
sh, 151 cm, rt, evm
ee. Karmivan Vanni
sh, 157 cm, prt
eei. Ruoholan Kalevi
sh, 160 cm, prt, evm
eee. Vastarannan Vihjaus
sh, 155 cm, prt, evm
iii i. Kaiun Tiima, evm
iii ii. Kaiun Majakanvartija, evm
iii ie. Ruhtinaan Kulta, evm
iii e. Sakan syöjätär, evm
iii ei. T.T. Kunniamaininta, evm
iii ee. Ahmatti, evm

iie i. Nakupelle, evm
iie ii. Mesterihuijari, evm
iie ie. Lasihelmen Puna, evm
iie e. Nieton Mansikka, evm
iie ei. Nieton Varvu, evm
iie ee. Nieton Juolukka, evm
iei i. Siipoiveikko, evm
iei ii. Hammas-Veikko, evm
iei ie. Kassun Siipeilijä, evm
iei e. Tuulikello, evm
iei ei. Herra Kielikello, evm
iei ee. Tuulen-Tuiskaus, evm

iee i. Unihiekkamyörsky, evm
iee ii. Nukku-Masa, evm
iee ie. Aurinko-Myrsky JL
iee e. Valeria, evm
iee ei. Jalavan Kaaos, evm
iee ee. Veroniikka, evm
eii i. Rulla-Turpa, evm
eii ii. Räyhän Henki, evm
eii ie. Neiti Kesäheinä, evm
eii e. Turpeisen Talitintti, evm
eii ei. Herra Turpeinen, evm
eii ee. Punatulkku, evm

eie i. Jantteri, evm
eie ii. Juhana PL, evm
eie ie. Hurlumhei, evm
eie e. Milla Magia, evm
eie ei. Murskavoitto, evm
eie ee. Maaginen Taika-Hile, evm
eei i. M.S. Rujo-Rakkaus, evm
eei ii. Militarin Veijari, evm
eei ie. M.S. Haviseva, evm
eei e. Marsipaani JK, evm
eei ei. Musketööri JK, evm
eei ee. Pinkin Tulihäntä, evm

eee i. S.P. Hehtaari, evm
eee ii. Ukon Sala-Seura, evm
eee ie. Hää-Humaus, evm
eee e. Voron Pikku-Apuri, evm
eee ei. Harmaantuva Voro, evm
eee ee. Pikku Menninkäinen, evm

Kilpailukalenteri

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset