Tinakenkätyttö "Tiina"


Tinakenkätyttö täytti 4 vuotta 14.07.2012 // Kuvien © AE // virtuaalihevonen
8-vuotias 14.07.2016

Nimi: Tinakenkätyttö "Tiina" Koulutustaso: Vaativa B, 90 cm
Rotu ja sukupuoli: suomenhevonen, tamma Painotus: kouluratsastus
Syntymäaika: 14.03.2012 Rekisterinumero: VH12-018-1017
Säkäkorkeus: 157 cm Kasvattaja: A. Luttinen, evm
Väritys: vaaleanpunarautias Omistaja: VRL-02377, Hiprakka

SLA-I (96p.) saavutettu 09/2018
KRJ-I 100,5 p. (02/2019)


Luonnekuvaus

Tinakenkätyttö, tai tutummin vain Tiina, on oikein lempeä neitokainen. Oli tilanne mikä tahansa, niin se ei muuta tee kuin seisoo paikallaan ja korkeintaan päätään kääntämällä ihmettelee. Lupsakkaampaa tapausta saa etsiä. Tiina onkin tasaisen ja todella rauhallisen luonteensa vuoksi monen tallitytön suosikkiheppa.

Hoitotoimenpiteet harjauksesta pesuun sujuvat hienosti. Neiti kävelee narun päässä rauhassa ja antaa hoitajalle aikaa toimittaa asiat. Tiinaa onkin käytetty erilaisissa hoitoponi-koulutuksissa, jossa uusia tallilaisia on "koulutettu" hevosenhoitoon. Tiinaa ei kiinnosta, meneekö kavion puhdistuksessa minuutti vai vartti. Kärsivällinen tyttö nauttii pienestä tohinasta ympärillään ja ottaa jokaisen hoitajaehdokkaan korvat höröllä vastaan.

Kentällä Tiina on tuttuun tapaansa kuuliainen ja sen selkään voikin nostaa vaikka taaperon. Neiti tallustaa rauhakseen taluttajan vierellä, mikäli taluttaja löytyy. Myös pienet lapset voivat tammaa ratsastaa turvallisesti, sillä kokemattomien ratsastajan alkujen kohdalla tammalla on kärsivällisyyttä todella hurjasti. Kun kokeneempi ja vaativampi ratsastaja kapuaa selkään, ei ole sekään tälle ongelma. Tiina nauttii itsensä haastamisesta ja onkin varsin mestari erilaisissa koulukiemuroissa, jotka vaativat tarkkuutta ja lähes täydellistä yhteistyötä ratsastajansa kanssa. Pakko toki sanoa, että vaikka Tiina osaa ja tekee pyydettäessä, ei se ole mikään automaattipolle, joka ulkomuistista vetää radat täydellisesti ratsastajan vain pysyessä mukana kyydissä.

Rataesteillä Tiina hyppää lennokkaasti reippaalla ilmavaralla metrisistäkin esteistä yli korvat hörössä, mutta maastoesteet vasta tämän mieleen ovatkin. Ne ovat sopivan jänniä ja luovat mukavaa kontrastia koulutreeneihin. Maastossa Tiina on pirteä ja nauttii reippaasta etenemisestä, mutta jaksaa kuitenkin katsoa rauhassa, mihin kinttunsa laittaa epätasaisessa maastossa.

Kilpailuissa Tiina on omassa elementissään nauttiessaan saamastaan huomiosta. Uudet paikat eivät tälle tuota minkäänlaisia ongelmia ja niin kauan kuin hoitaja/ratsastaja pysyy rauhallisena, ei Tiinaa haittaa tiukemmatkaan aikataulut. Vaikka tämä on pääsääntöisesti hyvin stressivapaa hevonen, niin mikäli lähellä oleva ihminen on aivan stressimykkyrässä ja ärjyy menemään joka suuntaan, niin kyllä sillä on hieman vaikutusta tamma käyttäytymiseen. Matkustaminen sujuu niin yksin kuin myös kaverin kanssa ja usein Tiinaa on käytettykin nuorempien ja levottomampien hevosten matkaseurana rauhallisuutensa vuoksi.

Sukutiedot

i. Magneettimies
sh, 157 cm, trt
ii. Siipiveikko
sh, 158 cm, prn
iii. Hammas-Veikko
sh, 154 cm, m
iie. Kassun Siipeilijä
sh, 156 cm, trn
ie. Tuulikello
sh, 159 cm, vrt
iei. Herra Kielikello
sh, 158 cm, vprt
iee. Tuulen-Tuiskaus
sh, 156 cm, vprn
e. Tanssii Itsensä Kanssa
sh, 152 cm, rn
ei. Unihiekkamyrsky
sh, 154 cm, trt
eii. Nukku-Masa
sh, 155 cm, prt
eie. Aurinko-Myrsky JL
sh, 152 cm, vprt
ee. Valeria
sh, 151 cm, prn
eei. Jalavan Kaaos
sh, 153 cm, m
eee. Veroniikka
sh, 157 cm, vrt

iii i. Vauhti-Veikka (evm)
iii ii. Vauhti-Veeti (evm)
iii ie. Lusinda (evm)
iii e. Hammaskeiju (evm)
iii ei. Jukoliste AV (evm)
iii ee. Hampaaton (evm)

iie i. Kohelontti (evm)
iie ii. Kohmontti (evm)
iie ie. Kuun Junailija (evm)
iie e. Kassantra (evm)
iie ei. Telluksen Kotva (evm)
iie ee. Siivekäs (evm)

iei i. Kantelupukki (evm)
iei ii. Juorun-Lahja (evm)
iei ie. Syyspihlaja (evm)
iei e. Neiti Näpsä (evm)
iei ei. Nyhtäjä (evm)
iei ee. Neiti Nimetön (evm)

iee i. Hedelmäpallo (evm)
iee ii. Hedelmäinen Salmis (evm)
iee ie. Pellon Pallo (evm)
iee e. Tuulen-Kuiskaus (evm)
iie ei. Äijäkarju (evm)
iie ee. Tuulikielo (evm)
eii i. Tuutilaulu (evm)
eii ii. Tuitui (evm)
eii ie. Balladin kuiske (evm)
eii e. Vesivarvas (evm)
eii ei. Varpainen (evm)
eii ee. Veden Henki (evm)

eie i. Myrskysalama (evm)
eie ii. Myrskyn merkki (evm)
eie ie. Iso-Välke (evm)
eie e. Aurinkoinen (evm)
eie ei. Keikkolainen (evm)
eie ee. Kesäsään Muisto (evm)

eei i. Hallittu Kaaos (evm)
eei ii. Kaaoksen Alku (evm)
eei ie. Hymyilevä Iina (evm)
eei e. Jalavan Hassu (evm)
eei ei. Sanattoman Kompromissi (evm)
eei ee. Jalavan Hauskuus (evm)

eee i. Tekniikkahirmu (evm)
eee ii. Tekniikan Ihmelapsi (evm)
eee ie. Huru-Hirmu (evm)
eee e. Veropetos (evm)
eee ei. Iki-Petos (evm)
eee ee. Verokiskuri (evm)


Magneettimies oli ulkoisesti todella komea, tummanrautias kouluori, joka kilpaili parhaimpina vuosinaan jopa vaativa A -tasolla voittoja kahmien. Kantakirjaan ori on hyväksytty hienosti ekalle palkinnolle saaden erityismaininnan sulavista ja puhtaista liikkeistään. Heino Kyrölän kasvattama 157-senttinen ori oli luonteeltaan hieman temperamenttinen ja oli parhaimmillaan pienessä piirissä. Jälkeläisiä tämä hieno ori jätti jälkeensä kaikkiaan 124 kappaletta.

Siipiveikko oli Magneettimiehen lailla hieman tulisempaa sorttia, vaikkei tämäkään mikään mahdoton ollut käsitellä. Potentiaalia tällä olisi ollut heittämällä vaativillekin kouluradoille, mutta pääsääntöisesti se kuitenkin kilpaili helppo A -tasolla, sielläkin vaihtelevasti menestyen. Rataesteillä, lähinnä 80-100 cm -luokissa, se kuitenkin menestyi sitäkin hienommin, kun pääsi vauhdin hurmassa keskittymään lähinnä vain seuraavaan esteeseen. Luonnevikaiseksi tätä ei kuitenkaan voi haukkua, vaikka hieman hankalampi herra olikin kyseessä. Kantakirjasta ori löytyy II-palkinnolla ja sen myötä astutuskyselyitäkin sateli jonkinverran, mutta loppusaldo lapsille on kuitenkin 19 kappaletta. Suurin osa jälkeläisistään on huomattavasti rauhallisempia kuin tämä, johtuen mahdollisesti siitä, että astutettavat tammat olivat toooooooooodella rauhallisia.

Tuulikello oli kaunis vaaleanrautias suomenhevostamma, jonka säkäkorkeus kohosi lähes 160 senttiin saakka. Kouluradoilla tätä nähtiin satunnaisesti helpoissa luokissa, rataesteillä samaten, mutta enimmäkseen tämä viihtyi kisaajansa kanssa maastoesteillä, jossa niittikin menestystä huimasti. Kantakirjassahan tämäkin on, hienosti I-palkinnolla. Tuuli oli yksityisomistuksessa yhdellä omistajalla koko ikänsä ja sai elää rauhallisesti. Kolme varsaa se elämänsä aikana sai, joista yksi tamma jäi viihdyttämään tämän eläkepäiviä, kunnes Tuuli menehtyi 24-vuotiaana yllättäen.

Tiinan emä, Tanssii Itsensä Kanssa, on ulkomuodoltaan lähes täydellinen. Siis vau! Näyttelyissä sen kanssa onkin kierretty ahkerasti ja meriittirivin pituus lähentelee kilometriä varmastikin. No ei sentään, mutta kyllä se yleensä sai nauttia sini-valkoisista ruusukkeista ja nauhoista. Luonteeltaan Tanja on hyvin samalainen kuin Tiinakin, ei ole vaikea arvata, kummalta luonne on periytynyt. Näyttelyiden lisäksi Tanjan kanssa kierrettiin aluetason koulukilpailuissa satunnaisesti ja onhan aluemestaruuksistakin lukemattomia pokaaleja kaappia täyttämässä. Tanja on varsonut elämänsä aikana neljästi saaden kerran kaksoset.

Unihiekkamyrsky oli lupaava kouluratsu nuorena, mutta valitettavasti eräänä liukkaana talviyönä sattunut kolari päätti sen hienosti alkaneen uran. Toipumisen jälkeen oriin kanssa keskityttiin lähinnä näyttelyissä kiertämiseen ja hyväksyttiinhän Myrsky kantakirjaankin toiselle palkinnolle. Siitosorina tämä komea tummanrautias ori kerkesi viettämään lukuisia vuosia ja kysyntää riitti, vaikka kisatuloksia ei ihan kauheasti kerennyt ennen onnettomuutta kertymään. Jälkeläisiä tällä oriilla on tiettävästi lähemmäs 200 kappaletta ympäri Suomea ja muutama Ruotsissa ja Norjassakin.

Valeria oli omistajansa silmäterä, vaikkei koskaan juurikaan kilpailuissa kiertänyt ja muutoinkaan ollut niin tunnettu nimi. Jaana Kokkonen osti tamman suoraan perikunnalta ja näin ollen pelasti sen kuolemalta Valerian ollessa vain 6-vuotias. Peruskoulutus oli tehty ja Jaana viihtyikin Valerian seurassa hyvin, vaikka tallissa oli muutamia muitakin hevosia, kunnon kilparatsuja. On arvailtu, että juuri Valerian erilaisuuden vuoksi Jaana jaksoi sen kanssa touhuta, kun oli koko ikänsä siihen saakka enemmän tai vähemmän tavoitteellisesti harrastanut "parempien" hevosten kanssa. Valeriakin oli kuitenkin hieman kisannut elämänsä aikana ja kantakirjaankin se hyväksyttiin juuri ja juuri toiselle palkinnolle. Valeria sai elämänsä aikana vain kaksi varsaa, joista vain Tanssii Itsensä Kanssa selvisi aikuisiälle saakka. Valeria eli hyvän ja rennon elämän ja menehtyi kunnioitettavassa 28 vuoden iässä kotitallillaan.

Jalostusinfo

Kumppanin kriteerit:
- puhdasrotuinen suomen(pien)hevonen
- evm-sukuinen eli sukulaisia ei löydy virtuaalimaailmasta
- koulupainotus katsotaan eduksi, mutta myös muut ratsupainotteiset kelpuutetaan etenkin, jos varsa tällöin sopii paremmin uuden omistajan tarkoituksiin, kysele!
s. 30.11.2013, sh-o. Arvolaakson Tinasotilas
s. 12.05.2016, sh-o. Hiprakan Siipiveikko
s. 01.01.2019, sh-o. Hiprakan Popoveto s. 12.01.2019, sh-o. Hiprakan Tinapiru

Tavalliset KRJ-sijoitukset: 41 kpl

01.08.2012 Viehättävä - Va B - 2/50
02.08.2012 Malsamo - Va B - 6/60
03.08.2012 Roihaja - Va B - 6/60
05.08.2012 Arvolaakso - Va B - 3/40
03.10.2012 Cabin 21 - Va B - 6/40
06.10.2012 KK Bailador - Va B - 7/50
04.11.2012 Cabin21 - He A - 2/40
05.11.2012 Sinnesro - He B - 5/30
27.10.2012 Rumour Ponies - Va B - 4/40
02.11.2012 Rumour Ponies - Va B - 3/40
08.11.2012 Hurmeen Kisakeskus - va B - 5/50
30.11.2012 KRJ-Cup - Va B - 14/291
10.12.2012 Fiktio - Va B - 1/40
11.12.2012 Fiktio - Va B - 2/40
14.12.2012 Team Criminals - Va B - 4/40
15.12.2012 Salpicar - Va B - 3/60
16.12.2012 Suprant - Va B - 5/40
17.12.2012 Salpicar - Va B - 4/60
22.12.2012 Cladridge Stud - Va B - 2/40
27.12.2012 JADE - Va B - 15/50
17.02.2013 Rumour Ponies - Va B - 1/40
25.02.2013 Rumour Ponies - Va B - 3/40
27.02.2013 Rumour Ponies - Va B - 1/40
28.02.2013 Rumour Ponies - Va B - 3/40
04.03.2013 Rumour Ponies - Va B - 2/40
04.03.2013 Rumour Ponies - Va B - 3/50
05.03.2013 Rumour Ponies - He A - 3/50
06.03.2013 Rumour Ponies - He A - 4/50
02.06.2013 Tahti - Va B - 3/30
06.06.2013 Takkuinen - Va B - 2/50
06.06.2013 Tahti - Va B - 2/30
16.07.2013 Privas - Va B - 4/30
06.12.2013 Arvolaakso - He A - 5/30
07.12.2013 Arvolaakso - He A - 5/30
08.12.2013 Arvolaakso - He A - 1/30
08.12.2013 Arvolaakso - He A - 4/30
08.12.2013 Arvolaakso - Va B - 1/30
11.12.2013 Arvolaakso - He A - 1/30
11.12.2013 Arvolaakso - Va B - 5/30
11.12.2013 Arvolaakso - He A - 3/30
14.12.2013 Arvolaakso - He A - 4/30

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

19.24.2017, kouluvalmennus

Vaativan luokan suomenhevosratsukko, tarkemmin sanottuna Nenna ja Tiina, saapuivat valmennukseeni ensimmäisinä tänään. Alkulämmittelyissä tamma kokeili selkeästi ratsastajansa rajoja. Tamman korvat painuivat epäilyttävästi luimuun ja hetkessä Tiina kävelikin sivuttain keskihalkaisijaa päin. Ratsastaja antoi napakasti raippaa ja ratsasti tammaansa kaksinveroin keskittyneenä.

Kun alkulämmittelyt oli hoidettu, pyysin heitä siirtymään laukkaan uralla. Tiina nosti laukan ratsastajansa annettua napakoita pohjeapuja eikä hevosen askelluksessa ollut minkäänlaista moittimista. Laukka jatkui vielä muutaman kierroksen, minkä jälkeen näin parhaaksi kokeiluttaa ratsukolla jotain muuta. Avotaivutuksessa Tiina kulki hiukan kankeasti, mutta pehmeät ja suostuttelevat avut saivat tamman mielen muuttumaan. Avotaivutus oli varsin mukavaa katseltavaa, kun tamman jokainen lihas työskenteli yhtä tavoitetta varten. Avotaivutusta otettiin myös suunnanvaihdon jälkeen ja se sujui ihan yhtä hyvin tälläkin kertaa. Kun avotaivutus sujui käynnissä, saivat he kokeilla sitä ravissakin. Kesti jonkin aikaa saada ratsu ymmärtämään liikkeen idea, mutta kun se ymmärsi, kaikki sujui ongelmitta.

Loppulämmittelyksi otettiin ravia ja siirryttiin sitten loppukäynteihin. Oikein hyväät työtä!

02.12.2017, kouluvalmennus (merikissa)

Tänään oli tarkoitus keksittyä lähes täysin taivutuksiin. Kun alkukäynnit oli kävelty kehotin ratsastajaa ottamaan ohjat ja siirtyä pääty-ympyrälle. Tiina yritti vähän väliä luistaa annetusta ja kävellä ns. suorana ympyrälläkin. Kehotinkin ratsastajaa taivuttamaan tammaa enemmän ja pitämään sen siinä, ilman että se pääsee taas "alta" karkuun. Muutaman ympyrän kiertämisen jälkeen pyysin ratsukkoa vaihtamaan suunnan ja uusimaan tehtävän toiseen suuntaan. Jatkoimme valmennusta ravissa pitkin kentän uraa. Pyysin ratsastajaa tekemään mahdollisimman monta volttia, niin että Tiina joutuisi kokoajan keskittymään. Suunnanvaihdon jälkeen harjoitus jatkui samanlaisena. Pyysin ratsukolta muutamat pohkeenväistöt molempiin suuntiin ja ne sujuivat oikein mallikkaasti. Otimme lopuksi vielä pääty-ympyrät laukassa molempiin suuntiin. Tamma ei välillä malttanut oikein keskittyä, mutta ratsastaja sai sen hyvin mukaan.

01.11.2017, kouluvalmennus (merikissa)

Tänään harjoittelimme siirtymisiä. Alkukäyntien jälkeen teimme käynti-seis siirtymisiä useampaan otteeseen. Tiinaa ei selvästikkään olisi jaksannut kiinnostaa harjoitukset, mutta ratsastaja piti sen silti hienosti mukana. Pyysin ratsukon tekemään voltteja siirtymien ohella sekä suunnanvaihdon pariin kertaan. Valmennusta jatkoimme ravi-käynti sekä ravi-seis harjoituksilla. Aluksi ravista pysähdykseen -harjoituksiin tuli muutamat kävelyaskeleet, mutta nopeasti ne muuttuivat täydellisiksi siirtymiksi. Samaa teimme laukassa, siitä raviin, käyntiin sekä pysähdykseen. Laukasta käyntiin oli selvästi ratsukolle haasteellinen ja se onnistuikin vain kerran ilman raviaskelia.

25.10.2017, kouluvalmennus (Minni)

Saavuin tänään valmentamaan Nennaa ja Tiinaa uudelleen. Ratsukko oli juuri tekemässä alkuverryttelyjä kun saavuin maneesiin. Tervehdin Nennaa ja kerroin mitä olin suunnitellut ensimmäiseksi tehtäväksi samalla kun asetin maneesiin tötteröitä volttien paikoiksi. Pyysin Nennaa ratsastamaan Tiinan reippaaksi ja tekemään voltit molempiin päihin käynnissä. Käskin Nennan keskittyä siihen että Tiina pysyisi pyöreänä ja voltista tulisi tasainen. Muutaman onnistuneen kierroksen jälkeen otin molemmista ympyröistä kaksi tötteröä pois, niin että Nenna joutui tekemään kunnolla töitä, että voltti pysyisi pyöreänä ilman tötsien tuomaa tukea. Kun voltit sujuivat, laitoin tötsät takaisin paikalleen ja pyysin Nennaa siirtymään raviin. Ravissa ratsukko sai tehdä samaa tehtävää ensin kaikilla tötsillä ja lopuksi kahden tötsän avulla. Kun tehtävä sujui hyvin sai ratsukko ottaa välikäynnit ja poistin volttien kohdalta tötteröt. Loppuun ratsukko sai tehdä vielä muutaman voltin ja voltit sujuivat hyvin. Ratsukko sai ottaa vapaasti laukkaa ja tehdä loppuverryttelyt.

17.09.2017, kouluvalmennus (Minni)

Nenna ja Tiina olivat juuri aloittelemassa verryttelyä kun saavuin maneesiin. Annoin ratsukolle vapaat kädet verryttelyyn ja seurasin ratsukon verryttelyä. Kun ratsukko sai verryttelynsä päätökseen pyysin Nennaa siirtämään T raviin. Ravissa ratsukko sai aluksi tehdä muutaman asetuksen joista hiljalleen siirryttiin taivutuksiin. Muutaman onnistuneen taivutuksen jälkeen ratsukko sai tehdä raviin lisäystä. Kun lisätty ravi onnistui siirryttiin laukkaan jossa ratsukko sai tehdä 8m halkaisijalla olevia voltteja. Laukan jälkeen ratsukko sai siirtyä takaisin käyntiin ja ottaa välikäynnit ennen suunnan muutosta ja taivutuksia toiseen suuntaan. Taivutusten jälkeen sai ratsukko tehdä vielä tähänkin suuntaan lisättyä ravia ennen kuin ratsukko sai ottaa muutaman vapaan laukkakierroksen. Tämän jälkeen ratsukko sai tehdä vapaat loppuverryttelyt. Kiitin ratsukkoa.

20.08.2017, kouluvalmennus (Veera R.)

Pääsimpäs valmentamaan tätä ihanaa suokkitammaa uudestaakin. Alkukäynnit ratsukko sai mennä taas rauhassa, mutta sitten pyysin heitä alkaa tekemään siirtymisiä käynnistä raviin ja ravista käyntiin, voltteja ja temmon muutoksia. Tiina oli taas hieman uninen valmennuksen aluksi, eikä siirtymiset olleet kovin hyviä, mutta kun tammakin saatiin hereille, onnistui siirtymiset, voltit ja temmon muutokset hyvin. Pyysin ratsastajaa vaihtamaan suuntaa ja teimme samaa juttua toiseenkin suuntaan. Alkulämmittelyjen jälkeen oli Tiinakin jo hereillä kunnolla ja ratsukko sai laukata hieman omaan tahtiinsa pääty-ympyrällä. Tämän jälkeen otimme laukannostoja käynnistä. Nämä onnistuivat tammalta hyvin, mutta paikaltaan laukannostaminen tuotti hieman hankaluuksia, mutta toistojen jälkeen alkoi tämäkin homma hoitumaan. Toistimme tämän myös toiseen suuntaan, jonka jälkeen pyysin ratsukkoa tekemään laukannoston jälkeen pääty-ympyrän ja siirtymään raviin. Ravissa pyysin ratsukkoa vielä tulemaan pohkeenväistöä toiselta sivulta keskelle ja takaisin uralle. Tämä tehtävä tehtiin myös molempiin suuntiin ja onnistui tammalta hyvin. Ratsukko sai ravata vielä pitkin ohjin yhden kierroksen ja sitten he suunnistivat loppukäynneille tallin lähellä menevälle tielle.

09.08.2017, kouluvalmennus (Veera R.)

Tänään pääsin valmentamaan Tiina-nimistä suokkitammaa kouluratsastuksen saralla. Annoin ratsukon mennä alkukäynnit ihan rauhassa ja katselin heitä maneesin katsomosta. Tiina vaikutitti aluksi melko laiskahkolta ja ratsataja sai tehdä töitä saadakseen sen kulkemaan reippaasti. Kävelin maneesin keskelle ja aloitimme itse valmennuksen. Valmennuksen aiheena oli tänään lisätyt askellajit ja aloitimmekin pyytämällä Tiinalta lisättyä käyntiä. Hetken aikaa jouduimme sitä hakemaan, mutta sitten saimme tamman menemään koko pitkän sivun matkan oikein hyvän näköistä lisättyäkäyntiä. Vaihdoimme välissä suuntaa ja pyysin ratsukkoa siirtymään raviin ja tekemään joka nurkassa voltit. Tämän jälkeen teimme samaa tehtävää kuin äskenkin, mutta ravissa. Pitkillä sivuilla aina lisättyäravia ja lyhyillä sivuilla pääty-ympyrät harjoitusravissa. Tämän teimme kaksi kertaa molempiin suuntiin. Tämän jälkeen ratsukko sai kävellä kierroksen ja laukata muutaman kerran maneesin ympäri omaa tahtia. Ratsukon tehdessä toisessa päässä pääty-ympyrää, huomasin ratsastajan kallistuvan ehkä hieman liikaa sisäkaarteeseen, joten paneuduimmekin tähän ennen lisätyn laukan harjoittelua. Kertoessani ratsastajalle tämän virheestä, tämä laukkasi uuden ympyrän ja enää en minkään sortin vinoutta huomannut. Pääsimmekin siis heti sen jälkeen lisätynlaukan harjoitteluun. Tämäkin tehtävä suoriutui samalla tapaa kuin aikaisemmat tehtävät; lisättyä laukkaa pitkillä sivuilla ja siirtyminen harjoitusraviin ennen lyhyttä sivua. Tämän jälkeen pyysin ratsukkoa vielä ravaamaan kierroksen molempiin suuntiin tehden muutamat voltit ja siirtymään sitten käytiin. Autoin Tiinalle vielä loimen niskaan loppukäyntien ajaksi.

02.07.2017, Tiina ja parkkanat. Ja Nalle.

Kesän kunniaksi Tiinakin oli saanut muiden tammojen lailla viettää yönsä ulkona. Vihdoinkin oli saat Suomeenkin kunnon hellettä ja yölläkin lämpötila oli vajaassa 20 asteessa. Eilen illalla poistuin tallilta tyytyväisenä tietäen, ettei aamulla tarvitsisi urakoida aivan kaikkia tallin karsinoita, kun suurin osa niistä oli tyhjillään.

Aamulla kurvasin autoni parkkiin tallin nurkalle ja hyvillä mielin lähdin talsimaan kohti tallia. Kerkesin juuri ja juuri toiselle nurkalle, kun huomasin Tiinan tallin oven edessä odottelemassa jotain, varmaan aamupalaa. Minut äkätessään tamma säpsähti hieman, mutta kyllä minäkin hätkähdin miettiessäni, että miten ihmeessä tuo tamma voi tuossa tönöttää yksinään vapaana, kun illalla se ei siihen jäänyt. Samassa iski paniikki, että missä muut samassa tarhassa olleet neljä tammaa olisi, kun tämä yksi oli tässä. Onneks Tiina on tuollainen löllykkä, että sain sen pyytämällä talliin sisään ja suljin sen karsinaan kiireen vilkkaan.

Juoksin tarhan suuntaan niin lujaa kuin lyhyistä kintuistani vain pääsin. Hevosia näkyi useissa tarhoissa ja nopealla laskulla kaikki olivat tallella. Lopulta pääsin perille kuudennelle tarhalle, josta tosiaan puuttu Tiina, mutta kaikki neljä muuta tammaa olivat visusti paikalla. Nopealla tarkastuksella aidat olivat ehjät ja hevosetkin olivat rauhallisia ,mitä nyt hieman katselivat touhuani oudoksuen, kun normaalisti tähän aikaan aamusta saivat olla vielä aivan rauhassa. Jätin hevoset pihalle ja lompin hämilläni takaisin talliin, jossa tein lopullisen laskelman paikalla olevista hevosista. Kyllä, kaikki olivat paikalla.

Kömmin Tiinan karsinaan puhisten ja itsekseni mutisten. Lopulta ihmettelin tammalle aivan ääneen, että mitä ihmettä on tapahtunut. Tämä ei todellakaan kuulunut meinaan Tiinan tapoihin karkailla menemään miten sattuu. Samall kun äimistelin tapahtunutta, kipitin satulahuoneeseen laittamaan sumpit valumaan ja nappasin Tiinan harjat mukaani. Harjasin tamman pikaisesti kahvin valuessa ja nakkasin sen takaisin tarhaan vannottaen sitä tällä kertaa pysymään siellä siihen asti, että hakisin sen pois. Tamma höristeli korviaan ja katseli kilteillä silmillään minuun kuin ei olisi koskaan mitään tehnytkään.