Etusivu Hevoset Kasvatus Vieraskirja

Tinakenkätyttö

Virallinen nimi: Tinakenkätyttö
Rotu ja sukupuoli: suomenhevonen, tamma
Syntymäaika: 14.03.2012
Säkäkorkeus: 157 cm
Väritys: vaaleanpunarautias
Koulutustaso: Vaativa B
Painotus: kouluratsastus
Rekisterinumero: VH12-018-1017
Kasvattaja: A. Luttinen, evm
Omistaja: VRL-02377, Hiprakka

SLA-I (96p.) (09/2018)
KRJ-I 100,5 p. (02/2019)


4-vuotias 14.07.2012, 8-vuotias 14.07.2016 // Kuvien © AE // virtuaalihevonen

Luonnekuvaus

Tinakenkätyttö, tai tutummin vain Tiina, on oikein lempeä neitokainen. Oli tilanne mikä tahansa, niin se ei muuta tee kuin seisoo paikallaan ja korkeintaan päätään kääntämällä ihmettelee. Lupsakkaampaa tapausta saa etsiä. Tiina onkin tasaisen ja todella rauhallisen luonteensa vuoksi monen tallitytön suosikkiheppa.

Hoitotoimenpiteet harjauksesta pesuun sujuvat hienosti. Neiti kävelee narun päässä rauhassa ja antaa hoitajalle aikaa toimittaa asiat. Tiinaa onkin käytetty erilaisissa hoitoponi-koulutuksissa, jossa uusia tallilaisia on "koulutettu" hevosenhoitoon. Tiinaa ei kiinnosta, meneekö kavion puhdistuksessa minuutti vai vartti. Kärsivällinen tyttö nauttii pienestä tohinasta ympärillään ja ottaa jokaisen hoitajaehdokkaan korvat höröllä vastaan.

Kentällä Tiina on tuttuun tapaansa kuuliainen ja sen selkään voikin nostaa vaikka taaperon. Neiti tallustaa rauhakseen taluttajan vierellä, mikäli taluttaja löytyy. Myös pienet lapset voivat tammaa ratsastaa turvallisesti, sillä kokemattomien ratsastajan alkujen kohdalla tammalla on kärsivällisyyttä todella hurjasti. Kun kokeneempi ja vaativampi ratsastaja kapuaa selkään, ei ole sekään tälle ongelma. Tiina nauttii itsensä haastamisesta ja onkin varsin mestari erilaisissa koulukiemuroissa, jotka vaativat tarkkuutta ja lähes täydellistä yhteistyötä ratsastajansa kanssa. Pakko toki sanoa, että vaikka Tiina osaa ja tekee pyydettäessä, ei se ole mikään automaattipolle, joka ulkomuistista vetää radat täydellisesti ratsastajan vain pysyessä mukana kyydissä.

Rataesteillä Tiina hyppää lennokkaasti reippaalla ilmavaralla metrisistäkin esteistä yli korvat hörössä, mutta maastoesteet vasta tämän mieleen ovatkin. Ne ovat sopivan jänniä ja luovat mukavaa kontrastia koulutreeneihin. Maastossa Tiina on pirteä ja nauttii reippaasta etenemisestä, mutta jaksaa kuitenkin katsoa rauhassa, mihin kinttunsa laittaa epätasaisessa maastossa.

Kilpailuissa Tiina on omassa elementissään nauttiessaan saamastaan huomiosta. Uudet paikat eivät tälle tuota minkäänlaisia ongelmia ja niin kauan kuin hoitaja/ratsastaja pysyy rauhallisena, ei Tiinaa haittaa tiukemmatkaan aikataulut. Vaikka tämä on pääsääntöisesti hyvin stressivapaa hevonen, niin mikäli lähellä oleva ihminen on aivan stressimykkyrässä ja ärjyy menemään joka suuntaan, niin kyllä sillä on hieman vaikutusta tamma käyttäytymiseen. Matkustaminen sujuu niin yksin kuin myös kaverin kanssa ja usein Tiinaa on käytettykin nuorempien ja levottomampien hevosten matkaseurana rauhallisuutensa vuoksi.

Jalostusinfo

Tiina on käytettävissä sopimuksen mukaan jalostukseen. Vaihtoehtoina on joko leasing-sopimus (varsa sinun kasvattajanimesi alle sinun kasvattina) tai sitten voimme yhdessä räätälöidä juuri oikeanlaisen Hiprakka-varsan haluamastasi isäehdokkaasta. Niin tai näin, kaikki asiaanliittyvät kysymykset ja pohdinnat joko mailiset os. nennukka89@gmail.com tai vieraskirjaamme.

Syntynyt Jälkeläinen Isä
30.11.2013 o. Arvolaakson Tinasotilas Tupovaaran Komistus KRJ-porrastetuissa 6/5
12.05.2016 o. Hiprakan Siipiveikko Sinikummun Taapero SV-II, KTK-II
01.01.2019 o. Hiprakan Popoveto Vetojiksteri
12.01.2019 o. Hiprakan Tinapiru Nieton Pirttipiru

Sukutiedot

i. Magneettimies
sh, 157 cm, trt
ii. Siipiveikko
sh, 158 cm, prn
iii. Hammas-Veikko
sh, 154 cm, m
iie. Kassun Siipeilijä
sh, 156 cm, trn
ie. Tuulikello
sh, 159 cm, vrt
iei. Herra Kielikello
sh, 158 cm, vprt
iee. Tuulen-Tuiskaus
sh, 156 cm, vprn
e. Tanssii Itsensä Kanssa
sh, 152 cm, rn
ei. Unihiekkamyrsky
sh, 154 cm, trt
eii. Nukku-Masa
sh, 155 cm, prt
eie. Aurinko-Myrsky JL
sh, 152 cm, vprt
ee. Valeria
sh, 151 cm, prn
eei. Jalavan Kaaos
sh, 153 cm, m
eee. Veroniikka
sh, 157 cm, vrt
iii i. Vauhti-Veikka (evm)
iii ii. Vauhti-Veeti (evm)
iii ie. Lusinda (evm)
iii e. Hammaskeiju (evm)
iii ei. Jukoliste AV (evm)
iii ee. Hampaaton (evm)

iie i. Kohelontti (evm)
iie ii. Kohmontti (evm)
iie ie. Kuun Junailija (evm)
iie e. Kassantra (evm)
iie ei. Telluksen Kotva (evm)
iie ee. Siivekäs (evm)

iei i. Kantelupukki (evm)
iei ii. Juorun-Lahja (evm)
iei ie. Syyspihlaja (evm)
iei e. Neiti Näpsä (evm)
iei ei. Nyhtäjä (evm)
iei ee. Neiti Nimetön (evm)

iee i. Hedelmäpallo (evm)
iee ii. Hedelmäinen Salmis (evm)
iee ie. Pellon Pallo (evm)
iee e. Tuulen-Kuiskaus (evm)
iie ei. Äijäkarju (evm)
iie ee. Tuulikielo (evm)
eii i. Tuutilaulu (evm)
eii ii. Tuitui (evm)
eii ie. Balladin kuiske (evm)
eii e. Vesivarvas (evm)
eii ei. Varpainen (evm)
eii ee. Veden Henki (evm)

eie i. Myrskysalama (evm)
eie ii. Myrskyn merkki (evm)
eie ie. Iso-Välke (evm)
eie e. Aurinkoinen (evm)
eie ei. Keikkolainen (evm)
eie ee. Kesäsään Muisto (evm)

eei i. Hallittu Kaaos (evm)
eei ii. Kaaoksen Alku (evm)
eei ie. Hymyilevä Iina (evm)
eei e. Jalavan Hassu (evm)
eei ei. Sanattoman Kompromissi (evm)
eei ee. Jalavan Hauskuus (evm)

eee i. Tekniikkahirmu (evm)
eee ii. Tekniikan Ihmelapsi (evm)
eee ie. Huru-Hirmu (evm)
eee e. Veropetos (evm)
eee ei. Iki-Petos (evm)
eee ee. Verokiskuri (evm)

Magneettimies oli ulkoisesti todella komea, tummanrautias kouluori, joka kilpaili parhaimpina vuosinaan jopa vaativa A -tasolla voittoja kahmien. Kantakirjaan ori on hyväksytty hienosti ekalle palkinnolle saaden erityismaininnan sulavista ja puhtaista liikkeistään. Heino Kyrölän kasvattama 157-senttinen ori oli luonteeltaan hieman temperamenttinen ja oli parhaimmillaan pienessä piirissä. Jälkeläisiä tämä hieno ori jätti jälkeensä kaikkiaan 124 kappaletta.

Siipiveikko oli Magneettimiehen lailla hieman tulisempaa sorttia, vaikkei tämäkään mikään mahdoton ollut käsitellä. Potentiaalia tällä olisi ollut heittämällä vaativillekin kouluradoille, mutta pääsääntöisesti se kuitenkin kilpaili helppo A -tasolla, sielläkin vaihtelevasti menestyen. Rataesteillä, lähinnä 80-100 cm -luokissa, se kuitenkin menestyi sitäkin hienommin, kun pääsi vauhdin hurmassa keskittymään lähinnä vain seuraavaan esteeseen. Luonnevikaiseksi tätä ei kuitenkaan voi haukkua, vaikka hieman hankalampi herra olikin kyseessä. Kantakirjasta ori löytyy II-palkinnolla ja sen myötä astutuskyselyitäkin sateli jonkinverran, mutta loppusaldo lapsille on kuitenkin 19 kappaletta. Suurin osa jälkeläisistään on huomattavasti rauhallisempia kuin tämä, johtuen mahdollisesti siitä, että astutettavat tammat olivat toooooooooodella rauhallisia.

Tuulikello oli kaunis vaaleanrautias suomenhevostamma, jonka säkäkorkeus kohosi lähes 160 senttiin saakka. Kouluradoilla tätä nähtiin satunnaisesti helpoissa luokissa, rataesteillä samaten, mutta enimmäkseen tämä viihtyi kisaajansa kanssa maastoesteillä, jossa niittikin menestystä huimasti. Kantakirjassahan tämäkin on, hienosti I-palkinnolla. Tuuli oli yksityisomistuksessa yhdellä omistajalla koko ikänsä ja sai elää rauhallisesti. Kolme varsaa se elämänsä aikana sai, joista yksi tamma jäi viihdyttämään tämän eläkepäiviä, kunnes Tuuli menehtyi 24-vuotiaana yllättäen.

Tiinan emä, Tanssii Itsensä Kanssa, on ulkomuodoltaan lähes täydellinen. Siis vau! Näyttelyissä sen kanssa onkin kierretty ahkerasti ja meriittirivin pituus lähentelee kilometriä varmastikin. No ei sentään, mutta kyllä se yleensä sai nauttia sini-valkoisista ruusukkeista ja nauhoista. Luonteeltaan Tanja on hyvin samalainen kuin Tiinakin, ei ole vaikea arvata, kummalta luonne on periytynyt. Näyttelyiden lisäksi Tanjan kanssa kierrettiin aluetason koulukilpailuissa satunnaisesti ja onhan aluemestaruuksistakin lukemattomia pokaaleja kaappia täyttämässä. Tanja on varsonut elämänsä aikana neljästi saaden kerran kaksoset.

Unihiekkamyrsky oli lupaava kouluratsu nuorena, mutta valitettavasti eräänä liukkaana talviyönä sattunut kolari päätti sen hienosti alkaneen uran. Toipumisen jälkeen oriin kanssa keskityttiin lähinnä näyttelyissä kiertämiseen ja hyväksyttiinhän Myrsky kantakirjaankin toiselle palkinnolle. Siitosorina tämä komea tummanrautias ori kerkesi viettämään lukuisia vuosia ja kysyntää riitti, vaikka kisatuloksia ei ihan kauheasti kerennyt ennen onnettomuutta kertymään. Jälkeläisiä tällä oriilla on tiettävästi lähemmäs 200 kappaletta ympäri Suomea ja muutama Ruotsissa ja Norjassakin.

Valeria oli omistajansa silmäterä, vaikkei koskaan juurikaan kilpailuissa kiertänyt ja muutoinkaan ollut niin tunnettu nimi. Jaana Kokkonen osti tamman suoraan perikunnalta ja näin ollen pelasti sen kuolemalta Valerian ollessa vain 6-vuotias. Peruskoulutus oli tehty ja Jaana viihtyikin Valerian seurassa hyvin, vaikka tallissa oli muutamia muitakin hevosia, kunnon kilparatsuja. On arvailtu, että juuri Valerian erilaisuuden vuoksi Jaana jaksoi sen kanssa touhuta, kun oli koko ikänsä siihen saakka enemmän tai vähemmän tavoitteellisesti harrastanut "parempien" hevosten kanssa. Valeriakin oli kuitenkin hieman kisannut elämänsä aikana ja kantakirjaankin se hyväksyttiin juuri ja juuri toiselle palkinnolle. Valeria sai elämänsä aikana vain kaksi varsaa, joista vain Tanssii Itsensä Kanssa selvisi aikuisiälle saakka. Valeria eli hyvän ja rennon elämän ja menehtyi kunnioitettavassa 28 vuoden iässä kotitallillaan.

Kilpailukalenteri

40 KRJ-sijoitusta + 1 KRJ-Cup -sijoitus, kilpaura päättynyt.

01.08.2012 Viehättävä - Va B - 2/50
02.08.2012 Malsamo - Va B - 6/60
03.08.2012 Roihaja - Va B - 6/60
05.08.2012 Arvolaakso - Va B - 3/40
03.10.2012 Cabin 21 - Va B - 6/40
06.10.2012 KK Bailador - Va B - 7/50
04.11.2012 Cabin21 - He A - 2/40
05.11.2012 Sinnesro - He B - 5/30
27.10.2012 Rumour Ponies - Va B - 4/40
02.11.2012 Rumour Ponies - Va B - 3/40
08.11.2012 Hurmeen Kisakeskus - va B - 5/50
30.11.2012 KRJ-Cup - Va B - 14/291
10.12.2012 Fiktio - Va B - 1/40
11.12.2012 Fiktio - Va B - 2/40
14.12.2012 Team Criminals - Va B - 4/40
15.12.2012 Salpicar - Va B - 3/60
16.12.2012 Suprant - Va B - 5/40
17.12.2012 Salpicar - Va B - 4/60
22.12.2012 Cladridge Stud - Va B - 2/40
27.12.2012 JADE - Va B - 15/50
17.02.2013 Rumour Ponies - Va B - 1/40
25.02.2013 Rumour Ponies - Va B - 3/40
27.02.2013 Rumour Ponies - Va B - 1/40
28.02.2013 Rumour Ponies - Va B - 3/40
04.03.2013 Rumour Ponies - Va B - 2/40
04.03.2013 Rumour Ponies - Va B - 3/50
05.03.2013 Rumour Ponies - He A - 3/50
06.03.2013 Rumour Ponies - He A - 4/50
02.06.2013 Tahti - Va B - 3/30
06.06.2013 Takkuinen - Va B - 2/50
06.06.2013 Tahti - Va B - 2/30
16.07.2013 Privas - Va B - 4/30
06.12.2013 Arvolaakso - He A - 5/30
07.12.2013 Arvolaakso - He A - 5/30
08.12.2013 Arvolaakso - He A - 1/30
08.12.2013 Arvolaakso - He A - 4/30
08.12.2013 Arvolaakso - Va B - 1/30
11.12.2013 Arvolaakso - He A - 1/30
11.12.2013 Arvolaakso - Va B - 5/30
11.12.2013 Arvolaakso - He A - 3/30
14.12.2013 Arvolaakso - He A - 4/30

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

02.07.2017, Tiina ja porkkanat. Ja Nalle.

Kesän kunniaksi Tiinakin oli saanut muiden tammojen lailla viettää yönsä ulkona. Vihdoinkin oli saat Suomeenkin kunnon hellettä ja yölläkin lämpötila oli vajaassa 20 asteessa. Eilen illalla poistuin tallilta tyytyväisenä tietäen, ettei aamulla tarvitsisi urakoida aivan kaikkia tallin karsinoita, kun suurin osa niistä oli tyhjillään.

Aamulla kurvasin autoni parkkiin tallin nurkalle ja hyvillä mielin lähdin talsimaan kohti tallia. Kerkesin juuri ja juuri toiselle nurkalle, kun huomasin Tiinan tallin oven edessä odottelemassa jotain, varmaan aamupalaa. Minut äkätessään tamma säpsähti hieman, mutta kyllä minäkin hätkähdin miettiessäni, että miten ihmeessä tuo tamma voi tuossa tönöttää yksinään vapaana, kun illalla se ei siihen jäänyt. Samassa iski paniikki, että missä muut samassa tarhassa olleet neljä tammaa olisi, kun tämä yksi oli tässä. Onneks Tiina on tuollainen löllykkä, että sain sen pyytämällä talliin sisään ja suljin sen karsinaan kiireen vilkkaan.

Juoksin tarhan suuntaan niin lujaa kuin lyhyistä kintuistani vain pääsin. Hevosia näkyi useissa tarhoissa ja nopealla laskulla kaikki olivat tallella. Lopulta pääsin perille kuudennelle tarhalle, josta tosiaan puuttu Tiina, mutta kaikki neljä muuta tammaa olivat visusti paikalla. Nopealla tarkastuksella aidat olivat ehjät ja hevosetkin olivat rauhallisia ,mitä nyt hieman katselivat touhuani oudoksuen, kun normaalisti tähän aikaan aamusta saivat olla vielä aivan rauhassa. Jätin hevoset pihalle ja lompin hämilläni takaisin talliin, jossa tein lopullisen laskelman paikalla olevista hevosista. Kyllä, kaikki olivat paikalla.

Kömmin Tiinan karsinaan puhisten ja itsekseni mutisten. Lopulta ihmettelin tammalle aivan ääneen, että mitä ihmettä on tapahtunut. Tämä ei todellakaan kuulunut meinaan Tiinan tapoihin karkailla menemään miten sattuu. Samalla kun äimistelin tapahtunutta, kipitin satulahuoneeseen laittamaan sumpit valumaan ja nappasin Tiinan harjat mukaani. Harjasin tamman pikaisesti kahvin valuessa ja nakkasin sen takaisin tarhaan vannottaen sitä tällä kertaa pysymään siellä siihen asti, että hakisin sen pois. Tamma höristeli korviaan ja katseli kilteillä silmillään minuun kuin ei olisi koskaan mitään tehnytkään.