Etusivu Hevoset Kasvatus Vieraskirja

Arvolaakson Veela

Virallinen nimi: Arvolaakson Veela
Rotu ja sukupuoli: suomenhevonen, tamma
Syntymäaika: 11.01.2014
Säkäkorkeus: 156 cm
Väritys: rautias
Koulutustaso: Vaativa B
Painotus: kouluratsastus
Rekisterinumero: VH15-018-2624
Kasvattaja: VRL-02377, Arvolaakso
Omistaja: VRL-02377, Hiprakka


4-vuotias 11.05.2015, 8-vuotias 11.09.2015 // Kuvien © Nenna // virtuaalihevonen

Luonnekuvaus

Veela on ihana neitokainen, joka ei koskaan unohda osoittaa hellyyttä ihmisilleen. Eikä muillekaan eläimille. Se ottaa jokaisen avosylin vastaan missä tilanteessa vain ja ohikävellessäkin muistaa tervehtiä jokaisen iloisesti höristen.

Neitokainen tykkää olla hoidettavana, mutta tuppaa heiman kutiamaan vatsan alta, joten sieltä harjatessa kannattaa hieman katsella tamman eleitä. Harvemmin se kuitenkaan näykkii, mutta turvallaan saattaa tuuppasta, jolloin varautumaton hoitaja saattaa löytää itsensä rähmältään karsinan kuivikkeilta. Kavioiden hoito on leppoisaa puuhaa, Veela jaksaa hienosti seisoskella paikallaan ja antaa hoitajalle ja kengittäjällekin tarvitsemansa ajan. Pesukarsinaan tamma rynnistää suhteellisen vauhdikkaasti ja olettaa heti saavansa namia tästä hyvästä, edellisen omistajan opetuksia vissiinkin.

Ratsuna Veela on yleisesti ottaen nöyrä työmyyrä, joka tekee sen, mitä ratsastaja pyytää. Vaikka se onkin kovin miellyttämisenhaluinen, niin se ei anna mitään ilmaiseksi, vaan vaatii ratsastajaansakin olemaan hereillä ja tietämään, mitä seuraavaksi tapahtuu. Reipas neiti askeltaa alustalla kuin alustalla varmajalkaisesti ja tasaisesti ja antaa vaikka pienten lasten kavuta selkäänsä. Tällöin se ottaa erityisen varovaisesti liikkeensä kokoajan kuulostellen pientä selässään. Veelan kanssa on myös valjakkoajoa koitettu harjoitella ja ihan hyvinhän se toimii kärryjenkin edessä, kunhan saa alun innostuksen ja energiat purettua. Esteillä Veela löytää vielä yhden vauhtivaiheen itsestään ja meinaa lähtee vallan hanskasta, jos selässä on yhtään lepsumpi ratsastaja. Maastoillessa sen sijaan Veela on tasaisen rauhallinen ja sen kanssa voi lähteä lähes kelillä kuin kelillä minne vain tamman ollessa aina mukana korvat hörössä.

Kilpahevosena Veela on jo tottunut matkusteluun nuoresta pitäen. Sille ei ole ongelma eikä mikään astella traileriin ja itse matkakin sujuu siivosti. Kisapaikalla tamma alkuun tutkii uteliaana ympäristöään, mutta rentoutuu nopeasti tajuten, ettei tämä tälläkään kertaa ole sen kummallisempi paikka kuin edellinen uusi paikka. Stressinsietokykyä Veelalta löytyykin kivasti, joka on yksi ihan ehdtoton plussa sen luonteessa, vaikka kyseessä onkin kaikin puolin mukava seuralainen lähes mihin vain.

Kuvien © Nenna

Jalostusinfo

Veela on käytettävissä sopimuksen mukaan jalostukseen. Vaihtoehtoina on joko leasing-sopimus (varsa sinun kasvattajanimesi alle sinun kasvattina) tai sitten voimme yhdessä räätälöidä juuri oikeanlaisen Hiprakka-varsan haluamastasi isäehdokkaasta. Niin tai näin, kaikki asiaanliittyvät kysymykset ja pohdinnat joko mailiset os. nennukka89@gmail.com tai vieraskirjaamme.

Syntynyt Jälkeläinen Isä
13.01.2016 o. Arvolaakson Tumnus Hymnin Tuhkuri SV-III, 48 KRJ-sij.
11.02.2019 o. Hiprakan Pirukulta Hiprakan Tinapiru

Sukutiedot

i. Tupovaaran Komistus
sh, 155 cm, trt
44 KRJ-sijoitusta
ii. Tupovaaran Kingi
sh, 158 cm, trt, evm
iii. Rulla-Turpa
sh, 154 cm, prt, evm
iie. Turpeisen Talitintti
sh, 161 cm, trt, evm
ie. Tupovaaran Milla
sh, 151 cm, rt, evm
iei. Jantteri
sh, 155 cm, prt, evm
iee. Milla Magia
sh, 150 cm, vrt, evm
e. Karmivan Vanni
sh, 157 cm, prt
43 KRJ-sijoitusta
ei. Ruoholan Kalevi
sh, 160 cm, prt, evm
eii. M.S. Rujo-Rakkaus
sh, 162 cm, vprt, evm
eie. Marsipaani JK
sh, 156 cm, trt, evm
ee. Vastarannan Vihjaus
sh, 155 cm, prt, evm
eei. S.P. Hehtaari
sh, 158 cm, vrn, evm
eee. Voron Pikku-Apuri
sh, 153 cm, vprt, evm
iii i. Räyhän Henki, evm
iii ii. Spiritisti, evm
iii ie. Vallan Kahvassa, evm
iii e. Neiti Kesäheinä, evm
iii ei. Timotei, evm
iii ee. Neiti Sukkula, evm

iie i. Herra Turpeinen, evm
iie ii. Herra Tuppurainen, evm
iie ie. Kontin Jaana, evm
iie e. Punatulkku, evm
iie ei. Sinipunan Suurritari, evm
iie ee. Talitintti, evm
iei i. Juhana PL, evm
iei ii. Juhani PL, evm
iei ie. Kaamoksen Ohitus, evm
iei e. Hurlumhei, evm
iei ei. Ystävän Kaipuu, evm
iei ee. HipHeiHurraa, evm

iee i. Murskavoitto, evm
iee ii. Kulta-Poju, evm
iee ie. Nestorin Hanna, evm
iee e. Maaginen Taika-Hile, evm
iee ei. Taikurin Temppu, evm
iee ee. Ilotulitus, evm
eii i. Militarin Veijari, evm
eii ii. Miliisi, evm
eii ie. Hanneliisi, evm
eii e. M.S. Haviseva, evm
eii ei. Sohon Töhö, evm
eii ee. Halaus, evm

eie i. Musketööri JK, evm
eie ii. Musketti, evm
eie ie. Sanakas, evm
eie e. Pinkin Tulihäntä, evm
eie ei. Tulikettu, evm
eie ee. Pinkkiläinen, evm
eei i. Ukon Sala-Seura
eei ii. Ukkonen, evm
eei ie. Privaatti, evm
eei e. Hää-Humaus, evm
eei ei. Mynnin Jaakoppi, evm
eei ee. Kuolon Morsian, evm

eee i. Harmaantuva Voro, evm
eee ii. Harmaa Hapsi, evm
eee ie. Rakkauden Varas, evm
eee e. Pikku Menninkäinen, evm
eee ei. Pikku-Pikkolo, evm
eee ee. Keijukainen, evm

Veela on kilpaillut porrastetuissa koulukisoissa saavuttaen maksimitasons (6/5).

Ominaisuuspisteet:
KRJ: 2445,54 pistettä

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 285,26 p.
Nopeus ja kestävyys: 80,25 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 1267,60 p.
Tahti ja irtonaisuus: 1177,94 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 192,14 p.

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

Helmikuu 2019

Veela onkin tämän kuukaudenkin vain keskittynyt kasvattelemaan mahaansa viimemetreillä. Suuri maha olikin ja luoja, miten odotimmekaan koko tallin väen voimin, että koska Veela oikein alkaa varsomaan. Tallilla oli järjestetty niin sanottuja valvomisvuoroja työntekijöiden kesken, jolloin tallissa oli ympäri vuorokauden ainakin yksi ihminen töissä valmiina hälyyttämään lisää väkeä paikalle, mikäli varsominen alkaisi ja apua tarvittaisiin.

Kun varsominen vihdoin alkoi, loppuillasta tietenkin ennen puolta yötä, niin kaikki sujui onneksi kuin oppikirjasta. Veela sai varsan pihalle nopeasti ja turvallisesti ja otti pienen heti hoiviinsa. Jälleen Veela sai orivarsan.

Varsomisen jälkeen ensimmäiset viikot emä ja varsa olivat pitkälti sisällä pakkasen paukkuessa lähes -30 asteessa. Loppukuusta pääsi pienikin ensimmäistä kertaa lumessa piipahtamaan nopsaan, kun suuntasimme Veelan kanssa maneesiin vähän liikkumaan. Varsa sai nimekseen Hiprakan Pirukulta ja näillä näkymin jää emänsä kanssa luokseni asustelemaan.

Veela itse toipui varsomisesta hienosti ja eläinlääkärin tarkistuksessa ei ilmennyt lainkaan mitään huolenaiheita. Toisamiseen äidiksi tullut neitpkainen hoiti tätäkin jälkeläistään selvästi rakkaudella ja alkoi heti alusta asti opettamaan pientä tavoille. Alkuun Veela oli hieman epäileväinen pästämään ketään varsansa lähelle, mutta luotto aplautui ihmisiin onneksi nopeasti ja varsan käsittelykin ollaan jo voitu aloittaa emän tarkkaillessa kuitenkin visusti vierestä.

22.02.2016: Muuttohommissa

Kylläpä Veelalla nyt asuintalli vaihtuukin tiuhaan. Arvolaaksossa kävi pieni onnettomuus ja tallin tilat menivät niin huonoon kuntoon, ettei siellä enää hevosia voinut majoittaa, joten kaikki Arvolaakson asukkaan, Veela mukaanlukien, muuttivat omistajansa toiselle tallille Hiprakkaan. Toivottavasti nyt kaikki menee hyvin eikä tamman tarvitsisi enää muutella, onhan se aina stressaavaa vaihtaa asuinpaikkaa.

Näillä näkymin Veela ei ole moksiskaan muutostaan, kun jo tutuiksi tulleet lajitoverit muuttivat mukana. Hiprakkaan kotiutuminen onkin alkanut hienosti, toivottavasti takapakkia ei tulisi.

27.12.2015: Veela muutti takaisin Arvolaaksoon

Ensimmäiset elinvuotensa Veela vietti eräällä naishenkilöllä suurella suomenhevosia kasvattavalla tallilla. Valitettavan tapaturman vuoksi Veela kuitenkin palautui minulle, kasvattajalle, kun tämän omistaja ei sitä enää voinut pitää.

Ensiksi meinasin, että koitan löytää Veelalle uuden kodin, jossa se pääsisi näyttämään kyntensä kouluradoilla ja jatkamaan sukuakin ehkä hieman nopeampaan kuin luonani, mutta enhän minä sitten tästä malttanut enää luopua, kun muutaman päivän tohotimme yhdessä. Persoonana tämä on aivan mahtava, juuri sellainen halipusipolle, jota kaikki rakastavat. Mikäli ovat järjissään.

Me jäämme nyt Veelan kanssa ihmettelemään vuoden vaihdetta ja suunnittelemme ensi vuodelle yhteisiä kujeita. Ollaan kuulolla!