Etusivu Hevoset Kasvatus Vieraskirja

Mörkövaaran Villivilja

R.I.P. 27.08.2018


Vilja täytti 4 vuotta 25.02.2015 // Kuvien © Cherie (CC BY-NC 2.0) // virtuaalihevonen

Virallinen nimi: Mörkövaaran Villivilja Koulutustaso: Vaativa B
Rotu ja sukupuoli: suomenhevonen, tamma Painotus: kouluratsastus
Syntymäaika: 05.10.2014 Rekisterinumero: VH14-018-1754
Säkäkorkeus: 158 cm Kasvattaja: Mörkövaara
Väritys: vaaleanrautias Omistaja: VRL-02377, Hiprakka

Luonnekuvaus

Hoitaessa rauhallinen ja tasainen, ratsastaessa menevä, mutta kuuliainen ja nöyrä. Maastovarma ja helppo matkakaveri rauhattomammallekin hevoselle.

Sukutiedot

i. Parodian Villiviikari
sh, 162 cm, trt
KRJ-I, SLA-I, YLA1
ii. Pikku Hasseli
sh, 157 cm, vrt
KRJ-II, SLA-I, YLA2
iii.Kultasuoni
sh, 153 cm, vrt, evm
iie. Pähkinänsärkijä
sh, 160 cm, vrt, evm
ie. Etsikon Irtokarkki
sh, 162 cm, rt
KRJ-I, SLA-I, YLA2
iei. Aatteen Eetvartti
sh, 165 cm, prt, evm
iee. Etsikko
sh, 160 cm, rt, evm
e. Parodian Sulosointu
sh, 155 cm, vrt
KRJ-I, SLA-I, YLA1
ei. Renttunen
sh, 167 cm, vrt
KRJ-I, SLA-I
eii. Ränttäli
sh, 166 cm, vrt, evm
eie. Hupakon Tuutu
sh, 161 cm, rt, evm
ee. Myrskyluodon Maija
sh, 158 cm, vrt
KRJ-I
eei. Myrskyluodon Miska
sh, 167 cm, vrt, evm
eee. Liedon Taimi
sh, 158 cm, trt, evm

i.Parodian Villiviikari

ii. Pikku Hasseli on komea suomenhevosori kasvattajanaan Sirkku Hassinen. "Hasse" on lumienkulin, Alegren tuoma oripoika ja nykyään sen omistajaa Freetu kotitallinaan Parodia. Hasse on oikein kuvankaunis, tai sanotaanko kuvankomea, oripoika värityksenään vaaleanpunarautias ja säkäkorkeutta tältä löytyy noin 157 senttimetriä. Hyvärakenteinen Hasse painottuu kouluratsastukseen, jossa sillä riittää kapasiteettia vaativa b tasolle asti, mutta rataesteitäkin poika ylittää mielellään metrin verran. Hassella on kilpailtu aktiivisesti painotuslajinsa parissa ja siten sijoituksia onkin kertynyt plakkariin yli 50 kappaletta, joista peräti kymmenen on voittoja. Estekilpailuissakin Hassea on muutaman kerran nähty ja siksi siltäkin puolelta pari sijoitusta löytyy. Luonteeltaan Hasse ei ole ollenkaan orimainen, vaan oikein kiltti ja symppis herra, mutta miinuksena voisi sanoa säikkyherkkyyden. Toistaiseksi Hassella on kolme hienoa orijälkeläistä, joista kaikki ovat menestyneet isänsä tavoin kouluratsastuksen parissa. Tämä ori on tähän mennessä kerennyt pyörähtämään suomenhevosten ja kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluissa, joissa se on palkittu ensimmäisellä ja toisella palkinnolla.

iii. Kultasuoni on Tenho Uotisen kasvattama suomenhevosori, joka on niittänyt melkoista menestystä kilparadoilla. Heti varsana Kultasuoni myytiin omistajalle, jonka hoivissa se nykyisinkin viettelee eläkepäiviään, joka päätti kouluttaa siitä mahtavan kouluratsun kisoihin. Monen vuoden kova tulos palkittiin heti ensimmäisillä starteilla, kun Kultasuoni voitti kovin prosentein heti toisen kilpailunsa. Seuraavan parin vuoden ajan tämä ori oli tuttu näky vaativissa luokissa ja hyvin usein se nähtiin myös kunniakierroksilla. Hyvin suurikokoinen Kultasuoni ei ole, 153 senttinen vaaleanrautias ori omaa silti hyvin tahdikkaat ja näyttävät askeleet, josta poika saikin aikoinaan paljon kehuja. Luonteeltaan Kultasuoni on lempeä ja niin sanotusti hyvin "ruunamainen", ja tätä luonteenpiirrettä ori periytti myös jälkeläisilleen. Kultasuonella on kolme ori- sekä kaksi tammavarsaa, joista vain Pikku Hasseli on päässyt isänsä jalanjäljissä kilpailemaan vaativiin luokkiin asti. Hyvän rakenteen vuoksi Kultasuonta käytettiin nuorempana myös paljon näyttelyissä ja kuten arvata saattaa - menestyen.

iie. Pähkinänsärkijä on nytemmin jo hyvin vanha suomenhevostamma, joka viettää rauhaisia eläkepäiviään omistajansa Stella Väänäsen hoidossa. "Pähkinän" on kasvattanut Heini Aaltonen, jonka hoivissa tamma asui nuoruutensa, kunnes se myytiin ratsastuskouluun. Luonteeltaan Pähkinä on melko säpäkkä ja hyvin tammamainen, eikä se siksi kovin kauaa kerennyt toimimaan opetushevosena. Ratsastuskoulun oppilastyttö Stella kerkesi kuitenkin muutaman kerran Pähkinällä menemään ja kun tamma tuli myyntiin, osti tyttö sen heti itselleen. Uuden omistajansa kanssa Pähkinä alkoi aktiivisesti valmentautua niin koulu- kuin myös esteratsastuksen parissa ja vuosi tästä eteenpäin ratsukkoa nähtiin useissa seurakilpailuissa. Pähkinällä kapasiteettia riittää helppo a tasolle asti koulussa ja rataesteitä sillä hypättiin metriin asti. Ulkonäöllisesti Pähkinä on oikein hurmaava, hyvärakenteinen tamma on väritykseltään vaaleanrautias ja säkäkorkeutta se omaa 160cm. Kilpauran jälkeen Pähkinä on tehnyt kaksi hienoa jälkeläistä, joista Pikku Hasseli pääsi kilpailemaan ratsastuspuolella ja toinen orivarsa suuntautui raveihin.

ie. Etsikon Irtokarkki, tutummin Iines, on Parodian maahantuontihevonen, joka asuu edelleen kyseisessä tallissa Fridan hoivissa. Tämä suloinen suomenhevostamma on väritykseltään rautias ja säkäkorkeutta se omaa noin 162 senttimetriä. Luonteeltaan Iines on hieman höpsö, kiltti ja rauhallinen mutta kuitenkin hieman blondi, jolle asiat eivät aina ole niin yksiselitteisiä. Koulupainotteinen tamma on oikein loistava kilparatsu, tällä hetkellä se kilpailee kouluratsastuksen parissa helppoja luokkia ja sijoituksiakin on keräytynyt yli 40 kappaletta. Kouluratsastuksen ohessa Iines pitää myös esteiden hyppäämisestä, ja rataesteitä se ylittääkin hienosti 90 senttimetrin korkeudelta, tosin vain kotona, ei kilpailuissa. Loistavan, nöyrän luonteen ja kilpailumenestyksen myötä Iines on päässyt myös jalostuskäyttöön ja se onkin periyttänyt hienoja jälkeläisiä. Parodian Villiviikari on vasta Iineksen toinen jälkeläinen, mutta molemmat jälkeläiset ovat perinneet emänsä luonnetta ja kapasiteettia kouluradoille. Iineksellä ja hänen omistajallaan on todennäköisesti suunnitteilla laatuarvostelut, ja niitä jälkeläisten kasvaessa kovasti odotammekin.

iei. Aatteen Eetvartti oli varmasti yksi aikansa hienoimpia ja suosituimpia suomenhevosoreja. "Etvart" syntyi Jarmo Kokkosen hoiviin ja kasvattajan nähtyään orin potentiaalisen luonteen jo varsana, päätti hän jättää sen itselleen kasvamaan ja kehittymään. Jo neljä vuotiaana Etvartilla kilpailtiin kouluratsastuksessa helppo a tasolla sijoittuen ja vuotta myöhemmin se pääsi jo vaativiin luokkiin. Elämänsä aikana Etvart kerkesi pyörähtää useissa sadoissa koulukilpailuissa ja sijoituksia keräsi yli 80 kappaletta. Luonteeltaan Etvart oli kuuliainen ja melko rauhallinen, mutta omasihan sekin niitä kuuluisia päiviä, jolloin se teki hoitajilleen todella tiukkaa äksyilyllään. Rakenteellisesti tämä ori ei ollut mikään loistavuus, mutta sen upea punarautias väritys ja liehuva pitkä harja, sai monet sitä ihailemaan. Korkeutta Etvartilla löytyi hyvin 165 senttimetriä ja se takasi myös sen, että mieskasvattaja pystyi orilla kilpailemaan. Koska Etvart oli niittänyt paljon menestystä kilparadoilla, oli se uran loppuvaiheilla erittäi suosittu jalostusori. Pojalta löytyy lähemmäs kolmekymmentä jälkeläistä, joille se on periyttänyt tarmokasta luonnetta ja liikettä kouluradoille. Ori lopetettiin 24 vuoden iässä vanhuudenoireisiin.

iee. Etsikko oli niin perinteinen suomenhevostamma kuin vain suomenhevonen voi olla. Väritykseltään se oli tietysti puhdasrautias ja korkeutta siltä löytyi noin 160 senttimetriä. Etsikko syntyi Jaakko Huovisen hoiviin, joka möi Etsikon 2-vuotiaana sisarelleen. Tammaa koulutettiin helppo b tasolle saakka ja rataesteitä sillä muutaman kerran hypättiin 80 senttimetrin luokkia. Kilpailuissa Etsikko pyörähti siis muutaman kerran, mutta kummoisempaa menestystä se ei niittänyt, liekkö olisi huonosta liikeestä johtunut. Tammaa käytettiin kuitenkin paljon kotona peltotöissä ja jonkin verran sillä valjakkoajoakin kokeiltiin. Luonteeltaan tamma oli oikein rehti ja rauhallinen, mutta siltikin oikein toimelias ja innokas. Etsikko asui koko elämänsä saman omistajan tallissa, jonne se myös lopetettiin reilun 22 vuoden ikäisenä. Elämänsä aikana Etsikko ennätti saada kolme jälkeläistä, jotka kaikki olivat tammavarsoja.

e. Parodian Sulosointu

ei. Renttunen on komea tuontiori, joka asustaa Freetun hoivissa Parodiassa. Luonteeltaan "Renttu" ei ole mikään kiltti mamman mussukka, vaan nimensä veroisesti se on oman tiensä kulkija, joka ei aina jaksa ihmistä kunnioittaa. Vaikka ori ei luonteeltaan hurmaa liiemmin ketään, kompensoituu se Rentun ulkonäössä: 167cm säkäkorkeus kera vaaleanrautiaan värityksen sekä pitkän harjan ihastuttaa jokaista kukkahattutätiä. Koulupainotteisella Rentulla riittää kapasiteettia vaativa b luokkaan asti ja rataesteitä se tarvittaessa hyppää 80cm verran. Ori on aktiivisessa kilpakäytössä ja mitä ilmeisemmin Renttu on myös loistava kilparatsu: sillä on useita, useita kymmeniä sijoituksia vaativista luokista. Tähän mennessä ori on saanut kaksi jälkeläistä, joista molemmat ovat tammavarsoja, ja joilta odotetaan isänsä tavoin paljon. Tulevaisuudessa Renttu tulee mitä luultavimmin pyörähtämään laatuarvosteluissa sekä jatkaa hyvin alkanutta jalostusorin elämää.

eii. Ränttäli oli ihastuttava ja hyväluontoinen oripoika, joka eli koko elämänsä kasvattajansa Tiina Lehkosen omistuksessa. Tästä orista odotettiin jo nuorena hyvää ja kyvykästä kouluratsua, ja jo neljä vuotiaana se starttasi vaativissa luokissa sijoittuen. Kymmenen vuotisen kilpauransa aikana Ränttäli kerkesi kerätä yli 100 sijoitusta kouluratsastuksen parista. Kouluratsun ominaisuuksia ori periytti myös lukuisille jälkeläisilleen, joita löytyy toistakymmentä kappaletta. Ränttäli menestyi myös jonkin verran näyttelykehissä hyvän rakenteensa ansiosta, tosin hurmasi se monia tuomareita myös pelkällä olemuksellaan. Väritykseltään ori oli vaaleanrautias ja säkäkorkeutta tältä löytyi vajaat 166cm. Ränttäli menehtyi yllättäen kotilaitumellaan, ilmeisesti sydänkohtaukseen, orin ollessa vasta 16 vuotias.

eie. Hupakon Tuutu oli todellinen ongelmahevonen, jota kukaan ei oikein halunnut käsitellä. Nuorena Tuutu oli vielä mukava ja rauhallinen hevonen, mutta huono, väkivaltainen omistaja sai tammankin sekoamaan myöhemmin. Tämän jälkeen Tuutu elikin kiertolaishevosen elämää, eikä kukaan meinannut saada sitä edes koulutettua ratsuksi. Vasta reilun 10 vuoden ikäisenä Tuutu löysi hyvän ihmisen, joka vähitellen sai tamman rauhoittumaan ja edes joten kuten kunnioittamaan ihmistä. Vanhemmiten Tuutu koulutettiin helppo a tasoiseksi ratsuksi ja muutamat seurakilpailut tammalla myös startattiin, ei tosin hyvällä menestyksellä. Tuutu oli väritykseltään rautias ja säkäkorkeutta se omasi 161cm. Tamma sai elämänsä aikana kaksi hienoa jälkeläistä, joista molemmista kehittyi oikein hienoja hevosia. Tuutu lopetettiin 18 vuoden ikäisenä ilman suurempaa syytä.

ee. Myrskyluodon Maija on Cinin tuontihevonen, joka nytemmin asuu Parodiassa omistajanaan Freetu. Vaaleanrautias, 158cm korkea Maija on luonteeltaan oikein kiltti suomenhevostamma, joka ei tekisi pahaa kärpäsellekään. Nöyrä ja yhteistyökykyinen luonne on tietysti eduksi myös kilparadoilla, ja siten Maija on niittänyt tulosta kouluratsastuksen parista liki 60 sijoituksen verran. Tamma taittaa koulun parissa luokat helppo a tasolle asti, ja lisäksi se hyppää rataesteitä metriin asti. Maija on astutettu toistaikseksi kaksi kertaa, mutta ensimmäisellä kerralla se ikävästi loi varsansa. Siispä Sohvi saa kunnian olla kyseisen tamman ensimmäinen jälkeläinen, tietysti menestynyt sellainen. Tulevaisuudessa Maija todennäköisesti tulee saamaan vielä monen monta hienoa jälkeläistä ja pyörähtämään joissakin laatuarvosteluissa.

eei. Myrskyluodon Miska oli luonteeltaan hyvin orimainen ja haastava hevonen, jonka kanssa eivät muut kuin jämerät miehet pärjänneet. Miskaa kaavailtiin yleisratsuksi, joka kilpaili niin koulu- ja estekilpailuissa, kuin myös valjakkoajojen ja ravien parissa. Koulu-, valjakko- ja ravikilpailut jäivät vähitellen kuitenkin pois orin vauhdikkaan luonteen vuoksi, se oli jatkuvasti painamassa laukalle ja säntäämässä eteenpäin. Siksi Miskalla keskityttiin vain esteisiin, joiden parissa se sijoittui metrin luokissa asti. Rakenteellisesti tämä hevonen ei ollut mikään kummoinen, se oli takakorkea ja lähestulkoon kaulaton, mutta silti sitä käytettiin jalostukseen hyvän estekapasiteetin myötä. Jälkeläisiä Miska sai kahdeksan kappaletta, joista suurinosa pärjäsi isänsä tavoin esteillä, mutta muutamista ei ollut kuin koulukentille. Korkeutta orilta löytyi 167cm ja väritykseltään se oli vaaleanrautias kera etujalkojen sukkien. Miska lopetettiin 23 vuoden ikäisenä vanhuuden oireisiin.

eee. Liedon Taimi oli hieno yleisratsu, kasvattajanaan ja omistajanaan Reetta Heikkilä. Taimi kilpaili nuoruudessaan aktiivisesti koulu-, este- ja kenttäkilpailuissa, niittäen paljon menestystä jokaisesta lajista. Kapasiteettia tammalla riitti kouluratsastuksessa helppo a tasolle sekä rataesteillä se ylitti esteet 110cm korkeuteen asti. Taimi omasi hyvinkin kilparatsulle ominaisen luonteen: se oli nöyrä ja mukava ratsastettava, jolla kuitenkin riitti myös omaa tahtoa. Väritykseltään tamma oli kaunis tummanrautias ja säkäkorkeutta siltä löytyi noin 158cm. Taimi kerkesi kilpailla seitsemän vuoden ajan, kunnes omistajan loukkaantumisen vuoksi tammakin siirtyi puskaratsuksi. Vanhemmalla iällä Taimi sai kaksi hienoa tammavarsaa, joista kumpikin menestyi emänsä tavoin kilparadoilla. Taimi lopetettiin vanhuuden oireisiin sen ollessa 22 vuoden ikäinen.

Sukuselvitys © kasvattaja

Jalostusinfo

Villivilja on käytettävissä jalostukseen sopimuksen mukaan. Kaikki kyselyt yms. asiaan liittyen mailitse os. nennukka89@gmail.com, kiitos.

s. 16.02.2015 sh-t. Sointulan Viulunkieli i. Snillin Viittaritari
s. 13.04.2015 sh-o. Sointulan Kullervo i. Jukolan Kaukamoinen
s. 03.11.2016 sh-t. Hiprakan Sulovilja i. Kevätrinteen Samuel

Kilpailukalenteri

16.10.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
17.10.14, KRJ (kutsu), Helppo B, 06/40
17.10.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 01/40
18.10.14, KRJ (kutsu), Helppo A, 06/40
21.10.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
02.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
04.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
07.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
08.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/40
10.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
13.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
14.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
15.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
15.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
16.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
17.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/50
17.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/50
17.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
17.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/50
18.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/30
18.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/50
18.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/50
19.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
19.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
20.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
21.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 07/50
21.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 06/50
21.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
21.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/30
22.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 03/30
22.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/50
22.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
23.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
30.11.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
03.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
10.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 05/40
11.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/30
12.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 04/40
19.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40
14.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
19.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 02/30
21.12.14, KRJ (kutsu), Vaativa B, 01/40

31.12.14, VSR CUP (kutsu), Vaativa B, 07/77