Etusivu Hevoset Kasvatus Vieraskirja

Ujohoppu

R.I.P. 27.08.2018


Ujohoppu täytti 4 vuotta 02.01.2014 // Kuvien © kuvaaja ei tahdo nimeään julki // virtuaalihevonen

Virallinen nimi: Ujohoppu Koulutustaso: helppo B, 110 cm
Rotu ja sukupuoli: suomenhevonen, tamma Painotus: estepainotus, porrastetut
Syntymäaika: 02.12.2013 Rekisterinumero: VH14-018-0274
Säkäkorkeus: 156 cm Kasvattaja: Susiraja
Väritys: rautias Omistaja: VRL-02377, Hiprakka

SLA-I saavutettu (09/2016)
13 (3-6-4) + 16 + 23 + 20 + 20 = 92 p. / SLA-I
Hyväkuntoinen, sopivan innokas hyppääjä. Saisi nostaa jalkojaan paremmin hyppyyn,
nyt näyttää hieman roikottavan niitä, muuten hyvä tyyli.

Luonnekuvaus

Hoppu on reipas ja hyvin energinen neitokainen, joka ei millään malttaisi pysyä aloillaan lyhyitäkään aikoja. Hoitaessa tamma on suositeltavaa sitoa kiinni, jotta saa homman hoidettua ilman ruhjeita (lähinnä hoitajan varpaat ovat vaarassa) ja ennen kaikkea kunnolla. Kavioiden nostaminen ei ole tammalle ongelma, mutta ylhäällä pitäminen tuntuu olevan lähes ylivoimaista. Nopeus on valttia siinä hommassa. Taluttaessa Hopun kanssa tulee olla määrätietoinen ja napakka. Jos annat hiukankin liikaa narua tai edes harkitset sitä, että antaisit tamman ohittaa sinut, tulee se tekemään sitä jatkossakin. Pääasiassa tamma osaa pysyä taluttajansa rinnalla, mikäli taluttaja on aiemmin osoittanut olevansa kunnioituksen arvoinen.

Ratsuna Hoppu on... no vauhdikas. Se ei energisyytensä ja sähläyksesä vuoksi ole paras vaihtoehto aloittelijalle, mutta hieman kokeneempi voikin saada siitä paljon irti, mikäli ei arkaile selästä käsin. Hoppu on parhaimmillaan, luonnollisestikin, silloin, kun se on saanut viime päivinä tarpeeksi, eli paljon, liikuntaa ja alkulämmittelyt ovat olleet tarpeeksi pitkät ja vaativat, jotta suurimmat energiat ovat saatu karistettua pois. Näillä eväillä tamman kanssa on suhteellisen helppo työskennellä, mikäli osaa pidättää, pitää kädet ja pohkeet vakaana ja jaksaa kerta toisensa jälkeen pitää päänsä, eikä anna tammalle periksi.

Koulukuviot luonnistuvat Hopulta ihan kivasti, mikäli ratsastaja tarpeeksi selkeästi osaa pyytää, mitään se ei tule ilmaiseksi antamaan. Koulukentille siitä ei kuitenkaan kisaajaksi taida olla liian kärsimättömän luonteensa vuoksi. Vauhti ja vaaralliset tilanteet ovat enemmän sen mieleen ja esteradoilla se viilettääkin korvat hörössä. Hyppytekniikka tammalla on hallussa ja se ylittääkin varmasti lähes millaiset esteräpellykset tahansa, niin tasaisella kentällä kuin myös epätasaisessa maastossa.

Hoppu on kaikin puolin reipas ja varmajalkainen ratsu, jota ei pysty säikäyttämään edes ilotulitteilla, suurilla rekoilla tai traktoreilla. Leikkimielisiä säikähdyksiä se kyllä harrastaa, mutta onneksi vain tarhassa.

Sukutiedot

i. Hiprakan Hopia
sh, 153 cm, prt
KTK-II, ERJ-I, SLA-I, SV-I
ii. Malkamäen Topias
sh, 156 cm, trn
iii. Mustanaamio
sh, 157 cm, prt
SV-I, SLA-II, ERJ-II, ERL-III, YLA3
iie. Hepulin Amalia
sh, 155 cm, prt
SLA-II, ERJ-II, ERL-III, YLA3
ie. Hiprakan Hilda
sh, 156 cm, trt
SLA-I, ERJ-I, jälkeläisluokka C
iei. Armas Adonis
sh, 158 cm, rt
iee. Vilpertin Hile
sh, 150 cm, trt
Ch, YLA3
e. Arkajalka KP
sh, 157 cm, prt
SV-II, SLA-II
ei. Hopean Sarkasmi
sh, 163 cm, vrt (VH-profiili)
eii. Harvinaisen Harmiton
sh, 162 cm, rt
eie. Sannikas
sh, 164 cm, rt
ee. Suvannon Ärräpää
sh, 152 cm, rt
eei. Lakean Hapro
sh, 154 cm, tprt
SLA-I, YLA2
eee. Sangen Haituva
sh, 150 cm, rt
YLA2

Ujohopulla on sukua tasan kolme polvea virtuaalimaailmassa.

iii i. Ilon Lordi (evm, rn, 167 cm)
iii ii. Valokate (evm, rn, 166 cm)
iii ie. Viuliina (evm, prt, 155 cm)
iii e. Pikku-Tyttö (evm, prt, 154 cm)
iii ei. Ollin Herhiläinen (evm, rt, 155 cm)
iii ee. Herttaässä (evm, prt, 153 cm)

iie i. Virvelin Kosto (evm, rt, 157 cm)
iie ii. Hilman Riemurasia (evm, rt, 155 cm)
iie ie. Jennyn Kuningatar (evm, prt, 157 cm)
iie e. Roiston Kossuvissy (evm, rt, 154 cm)
iie ei. Luutnantti (evm, trn, 154 cm)
iie ee. Takinkääntäjä (evm, vprt, 160 cm)

iei i. Armaan Halitus (evm, trt, 161 cm)
iei ii. Armaan Sopu (evm, prt, 159 cm)
iei ie. Hallan Halaus (evm, tprt, 158 cm)
iei e. Nuutin Kevät-Sade (evm, trt, 152 cm)
iei ei. H.L. Nuutti (evm, prt, 154 cm)
iei ee. Kaatosade (evm, vprt, 150)

iee i. V.A. Vilpertti (evm, rt, 163 cm)
iee ii. V.A. Eetvartti (evm, rt, 159 cm)
iee ie. Peräkylän Ninni (evm, vrt, 168 cm)
iee e. Mölkkylän Heini (evm, trt, 167 cm)
iee ei. Mölkkylän Aku (evm, vrt, 164 cm)
iee ee. Mölkkylän Sirkku (evm, tprt, 142 cm)

eii i. Harmi-Heikki (evm, rt, 160 cm)
eii ii. Heikkoko (evm, prt, 159 cm)
eii ie. Harmiina (evm, rn, 151 cm)
eii e. Harvinainen (evm, prt, 156 cm)
eii ei. Erikoisuus (evm, trt, 164 cm
eii ee. Hellinalle (evm, rt, 152 cm)

eie i. Santerri (evm, rt, 166 cm
eie ii. Supikas (evm, rt, 167 cm)
eie ie. Enni-Menni (evm, rt, 161 cm)
eie e. Jollanniina (evm, rt, 159 cm)
eie ei. Hopos (evm, prt, 164 cm)
eie ee. Joliina (evm, rt, 157 cm)

eei i. Humu-Huuma (evm, tprt, 157 cm)
eei ii. L.T Piiskari (evm, tprt, 157 cm)
eei ie. Terliina (evm, vprt, 154 cm)
eei e. Mustiikki (evm, rt, 158 cm)
eei ei. Laku-Pahe (evm, m, 160 cm)
eei ee. Nuuppu (evm, rt, 151 cm)

eee i. Kiiluvan Miko (evm, rt, 156 cm)
eee ii. Kommellus (evm, trt, 149 cm)
eee ie. Suurnan Mainio (evm, trt, 160 cm)
eee e. Neriko (evm, prt, 157 cm)
eee ei. Puhalla Pois (evm, trt, 152 cm)
eee ee. Neerin Vallaton (evm, vprt, 154 cm)

Jalostusinfo

Hoppu ottaa vastaan 3-polvisia, suomenhevosoreja. Tarjoa este- tai yleispainotteista, kilpaillutta oriasti tammalleni mailitse (nennukka89@gmail.com). Porrastetut kisat ja ominaisuuspisteet ehdottomasti suurta plussaa.

s. 20.04.2014 sh-o. Hiprakan Urpolainen i. Huvin Heviletti
s. 07.07.2016 sh-o. Hiprakan Juso i. Lamourin Juksu
s. 02.10.2017 sh-o. Nupun Hiimuinen i. Ventoksen Hupiainen

Päiväkirja

28.08.2016, estevalmennusta Upen alaisuudessa

Hoppu oli todella innoissaan alkukäynneissä, puhumattakaan ravista. Aluksi Hoppu ja Nenna hyppäsivät muutaman pienen ympyrällä olevan kavaletin, jotta neidin menohaluja saatiin hieman hillittyä. Sitten siirryttiin kolmen pystyn sarjalle, jota tultiin eri tempoissa lyhentäen ja pidentäen askelta. Hoppu omaksui tehtävän nopeasti, eikä isoja loikkia tullut kuin muutama. Sitten ratsukko hyppäsi okseria, pystyjen sarjaa ja trippeliä. Esteiden välissä oli aina ympyrätehtäviä, joilla treenattiin kääntämistä ja tarkkoja teitä. Vauhdin kanssa oli välillä vähän säätämistä ja varsinkin sarjan kolmannelle esteelle Hoppu kirmasi aina hirvittävää vauhtia. Käskinkin sitten ratsukkoa tulemaan sarjan niin, että jokaisen esteen jälkeen tehdään voltti. Näin Hoppu alkoi keskittyä enemmän, eikä kokoajan kinunnut esteelle. Rataa tultiin molemmista suunnista vähän muunnellen aina välillä. Hoppu oli mukavan reipas ja hyppäsi ponnekkaasti. Esteillä on tärkeää saada Hoppu keskittymään alkutunnista lähtien, joten kaikenlaiset ympyrätyöskentelyt ja esimerkiksi puomit kiemurauralla saattaisivat auttaa vauhdinsäätelyssä.

01.08.2016, estevalmennus (valmentajana Katerina)

Kokosin kentälle valmiiksi pienen esteradan, joka käsitti kaksi 100 sentin pystyä, yhden 70 sentin ristikon ja kaksi metrin okseria. Alkuverryttelyksi pyysin sinua tekemään paljon ravi-käynti siirtymiä. Hopulla näytti jälleen olevan paljon energiaa, joten annoin sinun laukata muutaman kierroksen vapaasti. Tämän jälkeen kokeilitte ristikkoa verryttely esteeksi. Hyppy oli sulava, mutta Hoppu ponnisti hiukan liian takaa, joten ylin puomi tippui. Toisella hyppykerralla onnistuit antamaan avut juuri oikeassa kohdassa ja hyppy onnistui täydellisesti.

Muutaman harjoitushypyn jälkeen pyysin teitä kokeilemaan rataa. Ratsastit Hoppua reippaasti eteen ja laitoit tamman tekemään töitä. Rata sujui mainiosti, vaikka muutamassa kohdassa Hoppu meinasi hieman oikoa kulmat suoriksi ja lähestymisistä tuli vinoja. Toisella kerralla sait Hopun paremmin ohjattua ja lähestymiset paranivat hurjasti. Tämän jälkeen olikin hyvä antaa ponin ravata vielä hetki ja antaa sitten pitkät ohjat.

16.07.2016, estevalmennus (valmentajana Katerina)

Aloititte valmennuksen vapailla raviharjoitteluilla, joiden aikana minä kokosin kentällä muutaman harjoitusesteen. Tänään oli tarkoitus keskittyä enimmäkseen tyyliin, taitoon ja korkeuteen, joten esteitä ei tarvittu montaa. Kun olin saanut esteet väsättyä, pyysin teitä vielä tekemään muutamia laukkaharjoituksia, kuten voltteja sun muita ympyröitä. Kun Hoppu näytti rentoutuneen hieman päästin teidät kokeilemaan ensimmäistä estettä, joka oli noin 60 sentin ristikko. Virtaa näytti likassa yhä olevan, sillä esteen ylitys näytti - ja varmasti myös tuntui - niin reippaalta, että hyvä kun ehdin hypyn rekisteröidä. Annoin sinun purkaa tamman ylimääräistä energiaa hetken hyppäämällä muitakin esteitä, jotka olivat korkeudeltaan vaihtelevasti 60-90 senttiä korkeita.

Kun tamma alkoi hieman rauhoittua, pääsimme kunnolla kokeilemaan sen lahjoja. Korotin yhtä esteistä suoraan metrin pystyksi ja pyysin sinua hyppäämään. Hoppu innostui taas, mutta sait sen pidettyä hyvin kuolaimella ja hypystä tuli siro ja aistikas. Korotin estettä vielä hiukan lisää ja hyppäsitte sen molemmista suunnista. Näilläkään kerroilla hypyissä ei ollut mitään moitteen sanaa, joten päästin teidät verryttelemään vapaasti ja keräsin itse esteet pois.

06.07.2016, estevalmennus Lean alaisuudessa

Katselin jo kauempaa kun Nenna ja Hoppu kävelivät rauhallisesti valmennustunnille ja ratsastaja nousi selkään. Tamma vaikutti levolliselta, mutta uteliaalta ja ohjastinkin ratsukon tekemään raviharjoituksia eri tempoissa ja taivuttaen volteilla. Voltteja piti tehdä kuusi kappaletta / kierros. Hoppu tuntui vähän jäykältä verryttelyssä, mutta taivutukset ja reipas ravi saivat sen vertymään.

Olin suunnitellut ratsastajan varalle erikoisesteiden harjoittelua, ja luvassa olikin pidempää vesiestettä kuin trippeliä. Aloitimme helpoilla pysty-ylityksillä ja jatkoimme 3:n askeleen hyppysarjalle. Hoppu meni nätisti ratsastajan pohkeiden välissä, pää riemukkaasti pystyssä ja tempo vauhdikkaana, muttei kuitenkaan hallitsemattomana. Askel lyheni jopa niin, että saimme 5 askelta mahtumaan kolmen laukka-askeleen sarjaan.

Olit hyvin perillä tammasi käytöksestä ja muistit myödätä oikeissa kohdissa ettet jäänyt suuhun kiinni hypyssä.

Kun neiti oli vähän saanut vertyä lisää, kokeilimme okseria ja vesiestettä. Vesiesteelle kiihdytys ei ollut Hopun mieleen alun lyhennyksien jälkeen, mutta kuhan tamma tottui ajatukseen, rupesivat myös ne sujumaan.

Trippelille Hoppu kielsi kerran, liian hiljaisen vauhdin takia, mutta kun tajusit missä vika oli, se hyppäsi nätisti. Loppuvalmennuksesta sait hypätä muutaman esteen radan, johon sisältyi myös trippeli hieman vaativammalla lähestymisellä. Vaikka Hoppu pudottikin radalla muutaman esteen lähestymisen takia, vaativammat esteet se ylitti moitteettomasti ja innokkaasti. Pidit hyvin ratsusi vauhdissa, vaikka jostain syystä sillä tuntui kaasu loppuvan etenkin esteiden jälkeen.

Loppuverryttelyksi määräsin lennokasta laukkaa ja ravia, jotta saataisiin tamma takaisin irtonaiseksi. Lisäksi sait tehdä omatoimisesti taivutuksia ja ratsastaa erilaisia kuvioita, ja ne olivat tamman mieleen vauhdikkaan estehyppelyn jälkeen. Hyvin mennyt estevalmennus!

29.06.2016, estevalmennus by Jenza

Ensiksi alkuverryttelit Hoppua, kun minä laittelin esteitä kentälle. Juuri kun olin saanut ne valmiiksi, alkoi rankkasade, joka ei näyttänyt loppuvan koskaan. Siirryimme siis maneesiin. Siellä pääsimmekin hieman myöhässä aloittamaan kunnolla valmennuksen.

Ensiksi tulit kokorataleikkaalla linjalla pystyä ja okseria. Ensimmäisillä kerroilla teidän piti löytää kunnon tie, koska muuten askeleetkaan eivät millään osuneet kodilleen. Molemmista suunnista pääsitte kuitenkin tehtävän huolellisesti lävitse.

Toisena tehtävänä oli kavaljettisarja pääty-ympyrällä. Vaikka korkeutta ei löytynyt, haastetta teille riitti. Isolla ilmavaralla hypyt tulivat, mutta vauhtia oli liikaa, eivätkä askeleetkaan osuneet kohdilleen aina. Hopulla näytti olevan taas virtaa, joten keskityimme hetken ihan kunnon laukkatyöskentelyyn, jossa pyrit saamaan tamman kulkemaan rauhallisesti ja kuunnellen. Tämän jälkeen jatkettiin. Tehtävät alkoivat sujua paljon paremmin pienen laukkaharjoituksen jälkeen. Itsekin selässä taisit rentoutua, et jännittänyt niin paljon jaloillasi ja käsilläsi, vaikka Hoppu välillä tekikin omia juttujaan.

02.06.2016, estevalmennus by Jenza

Olin pystyttänyt kentälle ensiksi ristikoita pitkälle sivulle kolme kappaletta, joita tulitte ravissa. Tehtävän aikana pyrit saamaan Hopun kulkemaan suoraan, rennosti ja reippaasti. Tämä tehtävä tuotti hieman ongelmia, kun tamma oli koko ajan nostamassa laukkaa. Lopulta suoriuduitte tästä ja pääsitte tulemaan samaa tehtävää laukassa. Esteiden väli oli molemmissa neljä askelta. Ensiksi tulitte sitä jopa kolmella. Sait tehdä rutkasti puolipidätteitä, että Hoppu menisi esteet rauhallisessa tahdissa. Valmennuksen aiheena oli ihan peruslinjat ja -sarjat. Korkeus vaihteli metrin molemmin puolin. Yleisesti katsottuna valmennus meni teiltä hyvin. Kolmen esteen linjalla teillä oli useasti liian reipas tempo, joten puomitkin tipahtelivat alas. Kun itse muistit pysyä selässä rauhallisena etkä jännittänyt jaloissasi, teillä alkoi sujumaan koko ajan vain paremmin. Sarjassa suurempia ongelmia ei tullut. Tamma kuunteli sinua, jaksoi odottaakin, kun olit saanut ennen sarjaa Hopun kulkemaan todella rauhallisesti kuunnellen sinua.

22.05.2016, estevalmennus 90-100 cm, valmentaja Nelli

Upea suomenhevostamma toimi yhtä hyvin kuin suomenhevoset yleensäkin: tasaisesti, loisteliaasti ja hiukan kaahottaen. Hoppu näytti nauttivan hyppäämisestä ja siitä huomasi, että sillä oli sydän mukana pelissä koko ajan. Vauhtia piisasi, mutta tamma näytti silti pystyvän keskittymään esteiden ylittämiseen. Sait sen myös hienosti rauhottumaan radan jälkeen, vaikka Hoppu olisikin omasta mielestään voinut hypätä koko tunnin putkeen antamatta muille mahdollisuutta yrittää.

17.05.2016 - estevalmennus (valmentajana Golffis)

Alkuverryttelyn annoin teidän suorittaa ihan omassa tahdissanne ja valitsemissanne askellajeissa, päätin etten puutu lainkaan. Itse kokosin sillä välin n. 60 cm esteitä ihan aluksi ja kun olitte verytelleet, pääsimme hyppäämään.

Aloitimme yksittäiellä pystyllä, jolla korkeutta se 60 cm. Lähestyminen sujui hieman turhankin vauhdikkaasti, mutta itse hyppy onnistui mainiosti. Ajattelin kokeilla, hillitsisikö iso voltti ennen estettä yhtään Hopun vauhtia, mutta ei, tamma tuli aina yhtä innokkaasti. Pari kertaa mentiin siis näin, kokeilin korottaa ensin esteen n. 75 cm mutta senkin Hoppu suoritti kuin vettä vain. Lopuksi korotin esteen 90 cm ja lisäsin perään heti toisen 90 cm pystyn. Tämä pieni sarja sujui teiltä varsin onnistuneesti, mutta edelleen vähän turhan reippaalla vauhdilla. Hoppu tosin näytti silti keskittyvän hienosti omaan osuuteensa. Se hyppäsi erittäin varmasti ja oikein nykäisi kaviot vatsan alle, ettei vain puomit kolise.

Päätin antaa teille yksittäisellä pystyllä hieman haastetta ja olin korottanut sen metriin. Hoppu oli selvästi innoissaan ja hyppäsi tämänkin reilulla ilmavaralla. Tämän erittäin onnistuneen hyppäämisen jälkeen annoin luvat loppuverryttelyyn, jossa tammakin rentoutui kunnolla, vaikka virtaa olisi varmasti ollut vielä paljon enemmän tuohon hyppyhommaan.

Estevalmennus 01.05.2016, valmentajana Hamzi

Taivaalta tihkui hieman vettä, kun saavuin kentän laidalle. Nenna oli juuri päässyt Hopun selkään. Tervehdin ratsukkoa ja tiedustelin, että haluaako Nenna mieluummin mennä maneesissa vai kentällä. Kuurosateeksi osoittunut tihku ei haitannut Nennaa, joten aloin rakentamaan esteitä kentälle Nennan veryteltäessä Hoppua.

Kun tamma oli verrytelty tasaisella, pyysin Nennaa hyppäämään verryttelyesteen pitkältä sivulta. Verryttelyesteenä toimi n. 50cm korkea ristikko. Hoppu hyppäsi esteen kovaa ja korkealta, ja hyppy taisi tulla Nennalle pienenä yllätyksenä, koska ratsastaja selvästi horjahti hieman eteen päin. Hyvin Nenna kuitenkin korjasi tasapainonsa ennen laskeutumista, sillä sitten Hoppu jo heittikin komeita pukkisarjoja. Nenna sai tamman nopeasti takaisin hallintaan ja pyysin tulemaan ristikon vielä kerran, tällä kertaa puolet hitaammassa laukassa. "Tee vain pidätettä pidätteen perään ja istu tiiviisti satulassa", huikkasin Nennalle ennen kuin hän käänsi Hopun kohti estettä. Nyt tamma tuli jo paljon paremmassa laukassa esteelle. Muutaman onnistuneen verryttelyhypyn jälkeen aloitettiin tehtävä. Olin rakentanut kokorataleikkaa-uralle kolmen esteen sarjan, askeleita esteiden väliin mahtui yksi.

Tehtävän aluksi tehtiin päätyyn voltti laukassa, jonka jälkeen tultiin sarja, jossa luonnollisesti piti laukan vaihtua. Toiseen päätyyn tehtiin laukasta käyntiin siirtyminen. Nenna nosti laukan ja aloitti tehtävän. Ensimmäisellä kerralla ongelmia tuli taas vauhdin kanssa, mutta kun Hoppu vain saatiin pysymään ohjan ja pohkeen välissä, niin esteet sujui kyllä ongelmitta. Tamma hyppäsi hyvällä tekniikalla ja varoi hyvin kolistelematta turhaan. Käyntiin siirtyminen tuotti hetkittäin ongelmia, kun suomenhevosmaiseen tapaan Hoppu keksi toimia vähän katujyrän tavoin ja Nenna sai kiskaista muutaman kerran kunnolla ohjista, jotta tamma saatiin käyntiin asti. Viimeisellä kerralla hypätessä esteiden korkeus oli 90cm ja viimeisen 100cm. Silloin kaikki sujui ongelmitta, myös siirtyminen. Kehotin Nennaa antamaan isot kehut itselleen ja hevoselle sekä päästin ratsukon loppuverryttelemään.

26.04.2016, estevalmennus, valmentajana Anette

Hopun olemus hehkui keväistä leikkimielisyyttä, kun ratsukko alkulämmitteli uralla. Jäin mielenkiinnolla seuraamaan, mitä tämä hevonen toisi mukanaan valmennukseen. Lämmittelyn jälkeen pyysin ratsukkoa hyppäämään muutaman pystyesteen nähdäkseni, kuinka hevonen ja ratsastaja liikkuu ja arvioidakseni yhteistyökyvykkyyden.

Hoppu liikkui erinomaisesti ja oli ratsastajan täydessä kontrollissa. Tunnin aiheeksi otimme lähestymisen ratsastajan toiveesta. Rakensin kentälle erilaisia, aivoja vaativia lähestymisiä, joita ratsukko hyppäsi ohjeistukseni mukaan. Esteiden korkeus vaihteli 80 sentistä 120 senttiin, mikä oli kuulemma Hopun uusi ennätys.

Tunti meni alun vauhdin jälkeen varsin hyvin ja lopulta Hoppukin malttoi rauhoittua sen verran, että kerkesi keskittymään kunnolla lähestymisiin ja ratsastajan apuihin. Energinen Hoppu kaipaa alkuun vain kunnollisen energianpurun, jotta radalla homma toimisi kunnolla. Kerroin tämän Nennallekin, joka myönsi huomanneen täysin saman asian ja lupasi panostaa tähän osa-alueeseen jatkossa enemmän.

15.04.2016 - estevalmennus by Kitatin

Hoppu ja Nenna olivat jo valmiina estetreeniin saapuessani paikalle. Maneesin keskellä oli läjä puomeja ja tolppia, joista rakentelin muutaman tehtävän maneesiin samalla, kun Nenna verrytteli tammaansa. Hoppu näytti pirteältä ja odotti selvästi estetehtäviä. Nenna saikin tehdä hieman enemmän töitä, jotta tamma varmasti kuunteli häntä herkeämättä.

Alkuverryttelyiksi laitoin ravipuomeja, jotka Hoppu tuli hienosti. Raviverryttelyssä ei ollut ongelmaa, joten siirryimme laukkaan. Laukassa vaadin selkeää askeleenpidennystä toiselle pitkälle sivulle ja sitten taas rauhoittumista ja puomilinjan ratsastaminen toiselle sivulle. Ja mikä parasta, kaikki kevyessä istunnassa. Nennan esteistunta oli loistava, kuin suoraan mallikirjasta. Puomien päälläkin Nenna istui kuin liimattuna, vaikka Hoppu yrittikin hieman tehdä omia askelkuvioitaan sekaan.

Piakkoin nostin puomilinjan tilalle kuitenkin pieniä esteitä, ja Hoppu joutui oikeasti keskittymään. Muutaman hypyn jälkeen annoin ratsukolle hengähdystauon samalla, kun selitin päivän tehtävää. Pitkällä sivulla oli pystyeste, 17 metriä, okseri, 17 metriä ja taas pystyeste. Matalia esteitä, ehkä 80cm korkuisia. Lisäksi päädyssä oli kahden esteen sarja kaarevalla uralla. Halusin linjaa ratsastettavan niin, että askelmäärät vaihtelivat kolmesta kuuteen askeleeseen määräysteni mukaan.

Alkuun Hoppu innostui ja loikki välejä oman mielensä mukaan. Nenna kuitenkin antoi selvät käskyt ja muutaman toiston jälkeen tehtävä sujui jo kuten pitikin. Pääsin nostamaan esteet jopa 110cm korkuisiksi eikä askelmäärä kärsinyt. Upeaa! Lisäksi ratsukko sai tulla kaarevaa sarjaa muutamaan otteeseen molemmista suunnista. Hoppulle tehtävä oli hyvää jumppaa. Kyljet venyivät kaarevalla uralla ja esteitä nostaessa tamma joutui muutenkin työskentelemään ja ponnistamaan. Tehtävä sujui mallikelpoisesti, joten päästin ratsukon itsenäiseen loppuverryttelyyn.

Hyvää työtä!

06.04.2016, estevalmennus, valmentajana Hanna P.

Suorituksestanne tuli varsin hyvin ilmi melkoinen kehityskaari; aluksi tamma oli hieman vetelä ja ratsastaja joutui ajamaan sitä eteenpäin, mutta ensimmäisten laukkojen ja pikkuesteiden jälkeen Hoppu tuntui saaneen niin sanotusti juonesta kiinni. Tamman hyppytyyli ei ole mitä loistavin, mutta se on varma ja kuuntelee hienosti ratsastajaansa ja ennen kaikkea luottaa tähän. Muista tukea Hoppua hypyssä sekä pohkeella että ohjalla, äläkä heitä ohjia pois ponnistusvaiheessa, sillä et ehdi ottamaan niitä takaisin ennen seuraavaa estettä. Suoritus oli välillä hieman hapuileva, mutta kun korjasit itseäsi ja tuit tammaa, niin hyppääminen alkoi sujua jouhevammin, eikä Hoppu näyttänyt koko ajan miettivän menisikö yli vai ei. Jatkoa ja tulevia estekilpailuja ajatellen ehdottaisin, että etenkin verryttelyssä hyppäätte mahdollisimman monta kertaa verryttelyestettä tai -esteitä, jotta löydät tarpeeksi tukevan tuntuman Hoppuun.

19.03.2016, estevalmennus, valmentajana Jaana

Vaikka tamma olikin koulutustasoltaan liian alhainen 120 cm -ryhmään, otin ratsukon silti valmennettavaksi. Aloitimme ratsukon kanssa rauhallisella lämmittelyllä, johon kuului myös maapuomien ylittäminen ja reipas vauhti, jotta tamma pääsi kunnolla avautumaan. Myös paljon voltteja ja käännöksiä, jotta tamma heräisi kunnolla. Yhteistyö pelasi, vaikka tamma tuntuikin kiihdyttävän aina välillä ennen puomeja. Siirtyessämme korkeammille esteille Hoppu jatkoi vauhdin lisäämistä ja pidätteet näyttivät menevän ohi ymmärrysrajan, jolloin apujen piti olla paljon voimakkaampia. Tamman lähestymiset olivat muuten hyviä, mutta rauhallisuutta saatiin muutamaan otteeseen harjoitella. Valmennus meni ratsukolta siis hyvin, vaikkakin vähän turhan vauhdikkaasti!

08.03.2016 Estevalmennus, valmentajana Heinuli (villapallero@gmail.com)

Hoppu asteli kentälle rauhalliseen tahtiin ja ajattelin, että tästä valmennuksesta ei tulisi ainakaan sellaista sähellystä kuin muutamien edellisten valmennettavien kanssa. Alkulämmittelyssä ratsastaja sai tehdä töitä paljon, Hoppu nimittäin ei olisi halunnut mennä eteenpäin olleenkaan ja raviin lähtö tuotti tammalle vaikeuksia. Kun alkulämmittelystä selvittiin ja alettiin ottamaan ravipuomeja, Hoppu virkistyi nähtävästi ja puomit sekä pienet ristikot ylittyivät ravissa erinomaisesti. Kävin rakentamassa kentälle esteitä samalla kun ratsukko otti laukkaa ja sivusilmällä näin, kuinka Hoppu yritti pukittaa ratsastajaansa tarmokkaasti alas, kuitenkaan onneksi siinä onnistumatta. Aloitimme esteet 70cm pystyllä, jolle Hoppu laukkasi todella innokkaasti ja hyppäsikin vähän liioitellun korkealta, jolloin ratsastajan tasapaino hieman horjahti. Hyppäsimme esteen vielä toiseen kertaan ja se sujui paljon paremmin. 80cm okserilla Hoppu hyppäsi taas liioitellusti ja ratsastaja jäi hieman roikkumaan suusta, jonka takia Hoppu kielsikin, kun este olisi pitänyt hypätä toistamiseen. Siksipä otimmekin väliin muutaman laukkapuomin, jotka sujuivat hyvin ja sitten jatkoimme radan hyppäämiseen. Ensimmäisenä 70cm pysty, jonka Hoppu hyppäsi todella hyvin, seraavana 90cm pysty, jonka Hoppu hyppäsi juuri ja juuri pudottamatta, seuraavaksi oli vuorossa okseri, jolle Hoppu rynnisti vähän vauhdikkaammin, mutta pudotuksia ei tullut ja viimeisenä taas 900cm pysty, joka hypättiin asiallisesta vauhdista ja hyvällä ilmavaralla. Valmennus sujui hyvin, mutta pyytäisin teitä harjoittelemaan vähän lähestymisiä, Hoppu menee välillä vähän turhan kovaa ennen estettä, ja ratsastajan on myös syytä muistaa että Hoppu hyppää pienet esteet isolla ilmavaralla, jonka takia hypyissä pitää olla hyvin mukana.

11.02.2016, estevalmennus (valmentajana Slingi)

Olin saapunut ajoissa ratsastuskentälle, jossa valmennus oli tarkoitus pitää ja jouduin hetken siinä odottelemaan valmennettavaa ratsukkoa. Aikani kuluksi aloin kasaamaan esteitä ja ravipuomeja, joita olisi tarkoitus harjoitella tänään. Kerkesin saada aikaiseksi pari pystyestettä, jotka olivat korkeudeltaan 60cm ja kaksi lankkuestettä, joiden korkeuden nostin 90cm. Olin juuri saanut kolmannen puomin maahan kun kuulin lähistöltä kavioiden kopsetta ja huomasin ratsukon saapuvan kentälle.

Tervehdysten jälkeen ehdotin, että Nenna voisi aloittaa lämmittelemään Hoppua omaan tahtiin, sillä minulla oli vielä pari estettä kasattavana. Nenna aloitti ensin käynnillä, jonka jälkeen siirtyi raviin tehden erilaisia voltteja ja kiemuroita. Sain vielä aikaiseksi muurin ja yhden trippelin, joiden korkeudeksi tuli 70cm.

Hoppu vaikutti lämmittelyssä melko laiskalta, ja näytti ettei se meinannut mennä eteenpäin, joten kehotin Nennaa käskemään sitä hiukan, jotta tamma heräisi ja karistaisi alkukankeuden pois. Ehdotin, että ratsukko voisi siirtyä puomeja kohti ravilla ja harjoitella niiden ylitystä pariin otteeseen jonka jälkeen ratsukko voisi nostaa laukan ja valmistautua pystyesteiden ylitykseen.

Hoppu oli hiukan piristynyt ja nosti jalkojaan reippaanoloisesti puomien ylitse, mutta ei kuitenkaan ollut vielä täysillä mukana harjoituksissa. Puomit menivät hyvin ja nyt oli vuorossa ensimmäiset esteet, joten kehotin Nennaa nostamaan laukan ja laukkaamaan pari kierrosta ennen esteelle menoa. Hoppu näytti viimeinen innostuneen, kun laukka nostettiin ja ilmeisesti sillä oli tapana heittää takapäätä ilmaan, sillä Nenna painautui tiukasti satulaa vasten ja samantien se Hoppu parit pukit heittikin.

Ratsukko laukkasi ensimmäistä pystyestettä kohti ja Hoppu kiihdytti vauhtia juuri ennen estettä, mutta tuli hienosti esteen ylitse eikä pudottanut tai osunut esteeseen. Näytin Nennalle, että jatkaa samantien toiselle pystylle ja Hoppu hyppäsi sen yli myös virheettömästi. Kehuin ratsukkoa ja kerroin, että he voisivat yhden laukkakierroksen jälkeen jatkaa lankkuesteille ja siitä suoraan muurille ja trippelille.

Hoppu oli kuumentunut jonkin verran ja se meinasi kaahottaa kenttää ympäri miltei päättömästi, mutta Nenna otti sitä hiukan takaisin päin ja tamma muisti taas käytöstavat sekä keskittyi hyppäämiseen. Lankkuesteet ratsukko suoritti virheettömästi, muurilla Hoppu meinasi kieltäytyä, mutta päättikin hypätä viime tipassa, mutta ylimmät laatikot putosivat silti maahan. Huudahdin Nennalle samalla, kun juoksin nostamaan laatikot, että kiertää uudestaan muurille ennen trippeliä ja jos nyt onnistuu virheettömästi, niin jatkaa viimeiselle esteelle. Hoppu lähestyi laukalla muuria ja se näytti taas siltä, että meinaa kieltää, mutta hyppäsi kuitenkin esteen ylitse virheettömästi, joten he pääsivät jatkamaan suoraan viimeistä trippeliä kohti. Ratsukko suoritti trippelin ilman pudotuksia, joten tällä kertaa harjoittelut olisivat tässä.

Ehdotin, että loppuraveilla he voisivat mennä puomeja pariin kertaan, sillä aikaa kun minä siivosin muut esteet pois. Lopuksi kun olin kerännyt kaikki esteet pois ja Nenna oli saanut jäähdyteltyä Hopun, minä lähdin autolleni ja Nenna ja Hoppu tallille päin.

01.02.2016, estevalmennus (valmentajana Jenna)

Hopun ja Nennan saapuessa kentälle huomasin, että tamma selvästi hautoi jotain pienessä mielessään ja aavistelin hieman pahaa. Ennakkoaavistuksista huolimatta ohjeistin alkuverryttelyyn paljon laajoja teitä erilaisin kiemuroin ja tempon muutoksin. Rautias tamma liikkui varsin näppärästi ja ratsastaja sai sen hyvin avuilla. Muutamaan otteeseen neiti tuntui kuitenkin kiihdyttelevän ihan omiaan. Muistutin puolipidätteistä, jotta tamma olisi koko ajan valppaana. Lämmittelyn jälkeen saitte tulla kohti 50cm korkeaa pystyä. Ohjasit tamman rauhallisesti esteelle ja hypyt sujuivat ilman ongelmia eikä lainkaan liioitellusti.

Lämmittelyhyppyjen jälkeen neuvoin teidät neljästä noin puolen metrin korkuisesta esteestä koostuvalle radalle, jossa esteet oli sijoitettu U:n muotoon niin, että kentän toisessa päädyssä oli kaksi estettä sarjana ja pitkillä sivuilla yhdet esteet. Ensimmäiselle esteelle tulitte kauniissa laukassa ja hyppy sujui oikein mallikkaasti. Sarjalla hätäilit hieman hyppyjen kanssa, mutta selvisitte siitä kuitenkin hyvin. Viimeiselle esteelle tulitte jälleen hyvin, vaikka vauhtia olisi voinut olla hieman vähemmän. Nyt kun tiesin, mikä teillä oli haasteellista, niin aloimme työstämään sarjalle tuloa ihan rauhassa.

Lähestymiset sarjalle teillä oli hyvät, mutta kiirehdit tammaa hyppäämään turhan aikaisin kummallakin esteellä ja näin ollen Hoppu joutui venymään turhan paljon, jottei tule pudotusta. Hoppu kuitenkin venyi hyvin, joten niiltä pudotuksilta vältyttiin. Anna tamman tulla riittävän lähelle estettä ennen kuin komennat sen hyppyyn. Hitaasti, mutta varmasti, annoit Hoppun kerta kerralta tulla lähemmäs ja olikohan neljäs kerta, kun toden sanoi. Kun sarja alkoi sujua mallikkaasti, päästin teidät uudelleen tuolle radan tapaiselle.

Radalla yksittäiset esteet sujuivat hyvin ja tällä kertaa myös sarjalla maltoit odottaa, joten suoritus oli kaiken kaikkiaan varsin mallikas. Korotin esteitä 80-100 senttiin uutta kierrosta varten. Korotetuilla esteillä Hoppu tuntui vain skarppaavan enemmän ja sarjakin meni hyvin.

Valmennuksen päätteeksi saitte jäähdytellä itsenäisesti rennossa ravissa ja käynnissä. Alku tunnin pahoista aavistuksistani huolimatta Hoppu osoittautui varsin näppäräksi esteratsuksi, jolla on paljon intoa ja kapasiteettia.