Etusivu Hevoset Kasvatus Vieraskirja

Hiprakan Hupiukko

Virallinen nimi: Hiprakan Hupiukko
Rotu ja sukupuoli: suomenhevonen, ori
Syntymäaika: 16.08.2018
Säkäkorkeus: 152 cm
Väritys: vaaleanrautias
Koulutustaso: Helppo A
Painotus: kouluratsastus
Rekisterinumero: VH18-18-1835
Kasvattaja: VRL-02377, Hiprakka
Omistaja: VRL-02377, Hiprakka


3-vuotias 16.09.2018, 8-vuotias 16.04.2019 // Kuvien © kakuro // virtuaalihevonen

Luonnekuvaus

Hupiukko on oikein mainiota seuraa ihan millon vain. Ori on pirteä, sosiaalinen ja hellyyttäkin se jakaa ympärilleen runsaasti, toki myös mielellään vastaanottaa sitä. Vaikka Hupiukolla on oma käsitys paikastaan ja arvojärjestyksestä mm. tarhassa/laitumilla, niin se osaa antaa periksi ja valitsee sotansa tarkkaan. Nuorempana tämä koitti hieman kukoilla muille samaa sukupuolta edustaville hevosille, mutta onneksi se jäi itsestään pois ja nykyään Hupiukko ennemmin kävelee riitaisista tilanteista pois kuin jää jatkamaan.

Päivittäiset hoitorutiinit sujuvat kuin tanssi. Ori seisoo paikallaan maltillisesti tovista toiseen, mikäli tarvetta on. Toisinaan se naapurikarsinan kuuma tamma saa tosin hieman yllytettyä Hupiukkoa huutelemaan, mutta siinäpä se. Ori on perso ihmisen rapsutuksille ja herkuille, joten namipussin rapistelu taskussa saa mahdollisesti kekkuloivan orin huomion helposti takaisin olennaiseen. Kengittäjällä ei myöskään ole ollut ongelmia, kuten ei myöskään eläinlääkärillä. Lastaukset menevät pääsääntöisesti kuin vettä vain, paitsi jos ympäristö on kovin levoton. Sehän on ihan normaalia, että levottomuus tarttuu ja levotonta Hupiukkoa on kieltämättä haasteellista saada lastattua yksisteen ja suosiolla. Itse matkojen aikana tämä on kuitenkin rauhallinen matkustaja, joka ei jaksa edes kaverin panikoinnista yleensä välittää. Tai ainakaan lähteä mukaan siihen.

Ratsun ominaisuudessa Hupiukko on yhtä nöyrä ja kuuliainen kuin muutenkin. Se tekee kiltisti sen, mitä ratsastaja pyytää, toisinaan hieman enemmän, toisinaan vain juuri sen. Hupiukko on varmajalkainen ja luotettava ratsu kaiken ikäisille ja tasoisille, mutta kuitenkin vaatii selkeät ja määrätietoiset ohjeet selästään, mikäli siltä tahtoo kunnollisia suorituksia esimerkiksi kisoissa tai valmennuksissa. Hupiukko onkin saanut monelta valmentajalta kehuja luonteestaan ja yritteliäisyydestään, jotka on kyllä ihan oikeaan osoitteeseen tulleet. Useimmiten se on se ratsastaja, joka on ensimmäisenä lyömässä hanskoja tiskiin, jos joku ei menekään niin kuin Strömssöössä.

Hupiukko on loisto valinta myös esteradoille, sillä suhteellisen rauhallinen luonne takaa sen, että edes innostuksissaan ei lähdetä kaahailemaan päättömästi sinne sun tänne vaan kuulostellaan ratsastajaa koko ajan. Hyppytekniikka on sillä verissä, mistä lie sekin tullut, kun kumpikaan vanhemmista ei ole kummoisia esteiden ylittäjiä. Ori suuntaa jokaiselle esteelle korvat hörössä valmiina tekemään parhaansa. Maastossakin tallataan menemään hätkähtelemättä, vaikka tarkkaillaankin ympäristöä aktiivisesti ja satunnaisesti jäädään ihmettelemään oksalta lentoon lähtenyttä harakkaa tai mättään takana ruokailevaa peuraa.

Jälkeläiset

Hupiukko on käytettävissä vapaasti jalostukseen. Varsinaista astutusta ei tarvitse etukäteen kysyä, riittää, että saan mailitse varsan sivut, jotta voin sen lisätä sivuillekin. Mikäli kuitenkin haluat kysyä jotain, niin aina saa nakata sähköpostia tai kysäistä vieraskirjassamme.

Ei vielä jälkeläisiä.

Sukutiedot

i. Vitsiniekasta VIIS
sh, tr, 156 cm
SLA-I
ii. Veikan Vitsaus
sh, rn, 158 cm
iii. Vieterin Viksaus
evm, sh, prt, 168 cm
iie. Sailan Veera
evm, sh, vprt, 155 cm
ie. Teinirinsessa
sh, rt, 152 cm
KRJ-II, jälkeläisluokka C
iei. Touhotus
evm, sh, prt, 152 cm
iee. Lakkaprinsessa
evm, sh, rt, 155 cm
e. Kahmon Helmihalla
sh, trt, 150 cm
ei. Haamupehtori
sph, rtkm, 146 cm
KTK-III
eii. Pehtoori
evm, sh, rnkm, 148 cm
eie. Henkityttö
evm, sph, rtkm, 140 cm
ee. Helmilintu
sh, vkko, 154 cm
eei. Helmekäs
evm, sh, vkkokm, 156 cm
eee. Linnunlaulu
evm, sh, vrt, 150 cm
iii i. Veikkopoika, evm
iii ii. Raisupoika, evm
iii ie. Sulkaatyttö, evm
iii e. Liinu, evm
iii ei. Jojotus, evm
iii ee. Leila, evm

iie i. Salaman Sukkula, evm
iie ii. Salamanteri, evm
iie ie. Pinkkityttö, evm
iie e. Sailan Silmänilo, evm
iie ei. Rokstara, evm
iie ee. Lissu, evm
iei i. Teppo-Temppuilija, evm
iei ii. Ville-Petteri, evm
iei ie. Pimu Liina, evm
iei e. Touhoriina, evm
iei ei. Jättipotti, evm
iei ee. Tiinun Veena, evm

iee i. Kasperi, evm
iee ii. Santeri, evm
iee ie. Mariina, evm
iee e. Blondi Prinsessa, evm
iee ei. Ransu-Ronsu, evm
iee ee. Lyyti, evm
eii i. Vanhapurseri, evm
eii ii. Pursimo, evm
eii ie. Nuorineiti, evm
eii e. Laatuhorna, evm
eii ei. Hornaus, evm
eii ee. Pikku-Maija, evm

eie i. Kelporovasti, evm
eie ii. Rovastin Rauha, evm
eie ie. Näkkileipä, evm
eie e. Ilo-Letukka, evm
eie ei. Hiphei, evm
eie ee. Ilo-Leinikki, evm
eei i. Pajupellon Nuutti, evm
eei ii. Pajupellon Kuutti, evm
eei ie. Nekkukarkki, evm
eei e. Helminauha, evm
eei ei. Nakertaja, evm
eei ee. Hämyhuuli, evm

eee i. Lennokas, evm
eee ii. Lentäjän Poika, evm
eee ie. Suklaapala, evm
eee e. Siirin Likatus, evm
eee ei. Siirin Lauluniekka, evm
eee ee. Siirin Sellofaani, evm

Vitsiniekasta VIIS muutti Nenna omistukseen heti varsana jo. Ori oli taitava kouluratsu ja puski tuomareiden silmää miellyttäen jopa vaativan luokan ratoja lävitse. SLA-I -palkittu ori astui lyhyen elämänsä aikana vain muutaman tamman ja toistaiseksi hällä onkin vain yksi jälkeläinen. Ori menehtyi suhteellisen nuorena, juuri ennen kuin olisi päässyt kunnolla astutushommiin. Ori otti livohkat laitumelta pelästyttyään laitumelle tunkeutuneita susia ja peloissaan rynnisti jalkansa rikki. Valitettavasti orin kintusta ei olisi ehjää saatu, joten omistaja nappasi pakasteita talteen ja päästi orin tuskistaan.

Veikan Vitsaus on oikein komea ruunikko ori, jonka säkä kohoaa 158 cm korkeuteen. Lempeä ja hyväkäytöksinen ori kilpaillut vaativissa koululuokissa poikansa tavoin ja kahminut aimokasat pokaaleja ja ruusukkeita. Jälkeläisiä oriilla tiettävästi on kolme kappaletta ja edelleen se elelee Kirsiinan omistuksessa Kelokorvessa.

Vieterin Viksaus tunnetaan hienosta kilpaurastaan kouluratsastuksen parissa. Vieterin Viksaus oli suomenhevoseksi iso, 168cm korkea punarautias ori, joka tunnettiin isona lempeänä jättinä. Luonteeltaan hyvin rauhallinen Viksaus antaa kenen tahansa käsitellä itseään ja se suorastaan rakastaa tallitytöjen rapsutteluja. Kilpaurallaan Viksaus kierteli menestyksekkäästi kouluratsastuskisoissa ja kävi pyörähtämässä myös näyttelykehissä muutaman tittelin verran. Jalostusurallaan Vikseri on tähän mennessä jättänyt jälkeensä 6 varsaa, joista jokainen on menestynyt kouluratsastuksessa. Vikseri on periyttänyt jälkeläisilleen rauhallista luonnetta ja upeaa liikettä. (Viksauksen osuus © shin)

Sailan Veera oli vaaleanpunarautias tamma, joka hurmasi ihmisiä lempeällä luonteellaan. Se oli kaikkien kaveri ja todella yhteistyökykyinen tilanteessa kuin tilanteessa. Veera kilapili nuorempana kouluratsastuksessa vaativissa luokissa, otti muutaman orin vastaan ja vanhemmiten siirtyi kasvattajansa tutulle ratsastuskouluun. Siellä tamma eleli pitkään tyytyväisenä kaikesta huomiosta ja menehtyi vanhuuden tuomiin vaivoihin peräti 23-vuotiaana.

Teinirinsessa on kuvankaunis liinakko koulutamma, joka on myöskin sarallaan kilpaillut menestyen helppo a -luokissa. kantakirjausta tamman kanssa ei ole koskaan koitettu, mutta jälkeläisluokka tällä on C ja kouulratsastuksen lajilaatuarvostelussakin tamma on palkittu hienosti kakkospalkinnolla. 152 cm korkea Rinsessa kiersi alkuelämänsä aikana useassa kodissa, kunnes Penelopeia tarjosi hälle pysyvän kodin. Alun hankaluuksien jälkeen tamman yhteistyökyvykkyys nousi kohisten ja lopulta siitä kuoriutuikin oikea helmi, niin taitojensa kuin myös luonteensa puolesta. Jälkeläisiä Rinsessalla on kolme kappaletta, joista Vitsi on ensimmäinen.

Touhotus on 152-senttinen komistus punarautiaalla karvapeitteellä. Aikoinaan kouluradoilta tämä ori on napsinut lukemattomat määrät sijoituksia eikä esteradoillakaan (80 cm) huonosti mennyt. Näyttelykehistä on käyty hakemassa muutamia sertejä ja kantakirjaan Touhotus hyväksyttiin toiselle palkinnolle. Menestystä siis riitti ja hyvän luonteensakin puolesta se oli oiva otus jalostuskäyttöön. Jälkeläisiä tällä moniosaajalla on peräti 26 kappaletta, joista osa kilpailee aktiivisesti koulu- tai esteradoilla, osa on puolestaan harrasteratsuina jossain päin Suomea.

Lakkaprinsessa oli kuvankaunis, vaaleanrautias liinakko. Luonteeltaan se oli hieman ailahtelevainen, mutta kuitenkin täysin siedettävä. Ärsyttävinä piirteinä tammassa pidettiin tylsyyteen temppuilua, joka ilmeni hoitajan näykkimisellä sekä harjapakin viskelynä, mikäli oli karsinassa vapaana hoitotoimenpiteiden aikana. Kouluradoilla Lakkaprinsessa kilpailu helppoja luokkia kohtalaisesti menestyen ja hyppäsi hieman paremmin menestyen 80 cm rataesteitä. Startattiimpa tamman kanssa muutamia kertoja maastoesteilläkin, joista se puolestaan napsi jokaisella kerralla palkintopokaalin matkaansa, 2/3 kerrasta sen kultaisen. Jälkeläisiä tälle tammalle siunaantui peräti 7 kappaletta.

Kahmon Helmihalla on pienehkö suomenhevostamma, vain 150 cm korkea. Tamman karvapeite on nätin tummanrautias ja päätä koristaa turpaa kohden kapeneva piirto. Sirohko tamma on luonteeltaan kohtalaisen leppoisa, se ei turhia hötkyile, vaikka ratsastaessa saattaakin alkuun hieman testailla rajojaan. Hupiukko on Hallan ensimmäinen ja tällä hetkellä ainoa jälkeläinen, mutta tulossa on sisaruksia. Nennan omistama neitokainen on kilpaillut kouluradoilla helppo a -luokissa menestyen ja kantakirjaankin tamma on saatu toiselle palkinnolle hieman Hupiukon syntymän jälkeen.

Haamupehtori on pienhevoskokoinen rautiaankimo komistus. Ori on kantakirjattu kolmannelle palkinnolle ja omistajansa Leahiiin kanssa se on kiertänyt lukuisia koulukisoja porrastettujen kisojen puolella saavuittaen maksimitasonsa eli tason 5. Helppo A -luokat tamma suorittaa kuin vettä vain, mutta jostain syystä vaativissa luokissa ei ole startattu kertaakaan, vaikka potentiaali varmasti sinnekin riittäisi. Ori hyppää myös taidokkaasti pieniä ratoja ja on kahminut sijoja myös siltä saralta. Luonteeltaan ori on jääräpäinen kuin muuli ja viekas kuin kettu iomistajansa sanoin. Helmihalla on tällä hetkellä Haamupehtorin ainoa tammavarsa, veljiä Hallalla on kaksi kappaletta.

Pehtoori on pieni valkea ilmestys, joka pienhevosen koostaan huolimatta vetää vertoja hevosenkokoisille sisukkaalla luonteellaan. Oria voisi kuvailla vaikka kuinka monella adjektiivilla, jotka liittyvät itsepäisyyteen, päättäväisyyteen ja temperamenttiin. Esteitä sekä koulua kilpaillut Pehtoori omaa jäntevät, vahvat liikkeet, joissa on paljon lennokkuutta – eritoten laukassa. Ratsuna ori on kuitenkin hyvin vahva, mikä vaatii ratsastajalta nopeaa apujen käyttöä. Jos Pehtoorille erehtyy antamaan liikaa tilaa tai unohtaa pitää sen ruodussa koko ratsastuksen läpi, voi itsensä löytää pian hiekkaa maistelemasta. Itsepäisyyttä on esiintynyt paljon myös orin jälkeläisillä, jotka ovat perineet isältään luonteen lisäksi kykyjä este- sekä koulukentille.

Henkityttö on hyvin mielenkiintoinen kilparatsu, vaikka nykyään se jo eläkkeellä onkin. Rautiaankimo Pimu saattoi aiheuttaa ensinäkemällä epäilyksiä sen todellisesta tasosta. Tamma ei ole mitenkään neitimäinen – pikemminkin se näyttää viereisten tarhojen oreille, miten tarhassa riekutaan ja käydään omistajan hermoille. Ratsuna Pimu osasi myös kokeilla kärsivällisyyttä, ja vaati useammalta ratsastajalta hikeä ja kyyneliä. Kaikki ne yleensä osoittautuivat sen arvoisiksi, sillä jos vain jaksoi hyväksyä, että tulokset vaativat aikaa, sai kaikella ahertamisella kiitokseksi hienoja kisakokemuksia tamman kanssa. Kilparatsuna Pimu oli aivan omaa luokkaansa, ja usein sillä oli isompi voitonhalu kuin ratsastajallaan. (Henkitytön ja Pehtoorin osuus sukuselvityksesta © leahiii)

em>Helmilintu on koulupainotteinen voikko tamma, jonka säkökorkeus on 154 cm. Kummoisesti tamma ei ole näyttelyissä menestynyt eikä sitä toistaiseksi ole kantakirjatukaan, mutta käyttöhevosena se on ihan parasta A-luokkaa. Kouluradoilla Helmilintu on tuttu näky omistajansa Leahiiin kanssa ja menestystä sieltä onkin tullut sen verran, että rakenteellisen arvioinnin "puutteet" on pystytty ohittamaan näyttöjensä avulla. Tasainen, vaikkakin heiman hömelö luonne, on hurmannut tamman käsittelijät kautta aikojen.

Helmekäs on hyvin kaunis ori voikonkimoine karvapeitteineen, mutta hyvin jääräpäinen ori, joka menettää hermonsa heti, jos ei saa tahtoaan läpi. Isoegoinen, Kalleksi kutsuttu ori vetää turhan usein montakin hernettä nenäänsä; ratsastaessa se alkaa vääntelehtiä ja protestoimaan työntekoa tipsutellen eteenpäin tuli hännän alla. Kalle tahtoo olla vähän joka tilanteessa oikea hienohelma ja esittää pelkäävänsä kaikkea mahdollista. Orin huonot puolet kuitenkin unohtuvat siinä vaiheessa, kun ratsastuksessa pääsee diivailun ohi: Kalle on pohjimmiltaan herkkä ratsu, jolla on erittäin pehmeä ravi. Useampi jälkeläinen on isältään perinyt voikkoa tai kimoa väritystä sekä kapasiteettia koulupuolella, mukavista askellajeista puhumattakaan.

Linnunlaulu on enkelin vaaleanrautias ilmentymä. Äärettömän kiltti ja herkkä tamma vaatii lähestulkoon silkkihansikkailla käsittelyä, ettei se vain mene rikki. Jopa hieman yliherkkä Lahja on utelias, mutta eipä se juuri mihinkään uskalla ikinä mennä. Helppohoitoinen tamma on ehdottomasti, sillä eihän se harjatessakaan mitään muuta tee kuin seiso. Ratsuna Lahja on reipas, mutta useimmille liiankin herkkä pohkeelle. Istunta-avut ovat tamman kanssa kaiken a ja o – silti Lahja sopii enemmänkin yhden ihmisen ratsuksi. Kilpailukentillä tamma on käynyt pyörähtämässä helpoissa koululuokissa, mutta mitään varsinaista kilpauraa sille ei ole kehittynyt; yliherkkyys ei ole eduksi kilpailupaikalla. (Helmekkään ja Linnunlaulun osuus sukuselvityksesta © leahiii)

Kilpailukalenteri

40 KRJ-sijoitusta + 2 KRJ-cup -sijoitusta

04.11.2018 Kauniston tila - He A - 2/30
09.11.2018 Kauniston tila - He A - 5/30
09.11.2018 Kauniston tila - He A - 2/30
15.11.2018 Kauniston tila - He A - 4/30
16.11.2018 Kauniston tila - He A - 4/30
25.11.2018 Kauniston tila - He A - 1/30
26.11.2018 Kauniston tila - He A - 5/30
27.11.2018 Kauniston tila - He A - 5/30
28.11.2018 Kauniston tila - He A - 1/30
29.11.2018 Kauniston tila - He A - 5/30
29.11.2018 Kauniston tila - He A - 3/30
07.10.2018 Riemunkirjava - He C - 1/26
03.11.2018 Hiprakka - He A - 2/30
08.11.2018 Hiprakka - He A - 4/30
10.11.2018 Hiprakka - He A - 3/30
22.10.2018 Moana part breds - He B - 3/100
23.10.2018 Moana part breds - He B - 1/100
13.11.2018 Aamun tila - He A - 4/40
13.11.2018 Aamun tila - He A - 3/40
05.11.2018 Riemunkirjava - He A - 6/50
07.11.2018 Riemunkirjava - He A - 2/50
31.10.2018 KRJ-Cup - He A - 29/308
01.02.2019 Kuuran Suomenratsut - He B - 2/40
03.02.2019 Kuuran Suomenratsut - He B - 2/40
05.02.2019 Kuuran Suomenratsut - He B - 5/40
08.02.2019 Kuuran Suomenratsut - He B - 3/40
08.02.2019 Kuuran Suomenratsut - He B - 5/40
18.01.2019 Rushock Bog - He C - 1/30
24.01.2019 Rushock Bog - He C - 3/30
26.01.2019 Rushock Bog - He C - 3/30
31.01.2019 KRJ-Cup - He A - 28/316
08.02.2019 Chersey - He A - 7/50
08.03.2019 Riimuvaara - He A - 1/30
09.03.2019 Hiprakka - He A - 3/30
11.03.2019 Hiprakka - He A - 3/30
14.03.2019 Hiprakka - He A - 5/30
21.03.2019 Hiprakka - He A - 1/30
24.03.2019 Hiprakka - He A - 4/30
26.03.2019 Hiprakka - He A - 2/30
13.03.2019 Stall Fernweh - He A - 6/40
15.03.2019 Stall Fernweh - He A - 2/40
16.03.2019 Stall Fernweh - He A - 5/40

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset